Afbeelding

Nieuw leven voor oude 8mm filmpjes

Zakelijk 97 keer gelezen
BOXMEER - Het zal voor heel veel mensen een herkenbare situatie zijn: Bij het opruimen van de kast kom je ineens een doos met oude 8 mm filmpjes tegen. Tientallen jaren geleden opgenomen, met dierbare beelden van jezelf of je familie in jongere jaren.

[image=244304]

Geweldig om nog eens terug te zien. Maar daar steekt meteen een levensgroot probleem de kop op: De projector om ze af te spelen is al tijden terug bij het vuilnis beland. Gelukkig is het mogelijk om uw oude films nieuw leven in te blazen, zodat je ze kunt bekijken op de computer of via een dvd-speler op de TV. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het scannen van 8mm films. Een van die bedrijven, The Transfershop komt zaterdag 11 mei naar de winkel van Foto Dom Melskens aan de Steenstraat 150 in Boxmeer, voor een demonstratie smalfilm scannen.

Demonstratie
“Het is heel leuk om te laten zien hoe dat gaat”, zegt Eric Kuijpers, eigenaar van Foto Dom Melskens. “Het gaat 11 mei met name om oude super8 en dubbel8 films, maar voor andere beelddragers, als videobanden, cameratapes, dia’s, negatieven en APS films werkt het ook.” Kuijpers legt uit dat de scans op DVD of een externe harde schijf gezet kunnen worden. “Wil je nog met de films ‘spelen’ dan kun je ze het beste op een externe harde schijf laten zetten. Dan kun je ze verder bewerken met een videobewerkingsprogramma zoals Adobe Premiere. Voor het bewerken van films in zo’n programma hebben we trouwens een leerzame workshop”, aldus Kuijpers. “De films worden niet alleen overgezet, maar digitaal geremasterd”, vertelt Kuijpers. “Het mooie is dat de kwaliteit van de scans vaak beter is dan het origineel”. Op 11 mei kan iedereen die oude films overgezet wilt hebben, in Boxmeer terecht. De experts van de Transfershop geven dan duidelijk advies en kunnen ter plekke laten zien welke verbeteringen er met films mogelijk zijn. Op alle soorten films die vanaf zaterdag 11 tot en met 17 mei ingeleverd worden geldt een korting van 10 procent over de gehele opdracht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant