Afbeelding

‘Je wordt meegezogen in het verhaal’

Kunst en cultuur 47 keer gelezen
OPLOO – De Matthias basisschool in Oploo werd de afgelopen maanden wekelijks omgetoverd tot een ‘theateratelier’ waar de teksten van de musical ‘Voor kids gaat de zon op’ werden gerepeteerd, liedjes geoefend en danspasjes erin geslepen. Komend weekend wordt het spel drie keer opgevoerd in het Avonturenpark in Oploo.

Daar zitten ze dan, na de laatste gewone repetitie, keurig op een schoolstoeltje: Thomas (15), Gaby (13), Iris (13), Sarah (11), Froni (10), Evy (10) en Kim (10), zeven van de ongeveer vijftig kinderen die een rol hebben in de musical. Samen met de 25 volwassenen is de hele cast 75 man groot.
“Dit is mijn passie, dit pas precies bij mij”, zegt aanstormend talent Gaby. Zij meldde zich meteen aan, de meeste anderen deden dat na enige aansporing van hun moeder. “Ik moest er wel even over nadenken, maar ik heb er geen spijt van”, zegt Iris. Zij speelt Dedi. Thomas, die Kerne speelt, vindt het zelfs spijtig dat het bijna afgelopen is want “het is zo gezellig met elkaar.” Gaby complimenteert de organisatie van het eenmalige project. “Het komt uit het niets en toch is alles goed geregeld.”

[image=245661]

Geen kinderspel!
Het zijn gemotiveerde jongeren, die gaandeweg de repetities tot het besef kwamen dat oorlog geen kinderspel is. “Je wordt meegezogen in het verhaal”, zegt Gaby die de rol van Jante vertolkt. Ze geniet met volle teugen. “Hier lopen oud en jong door elkaar, daar leer je heel veel van.” Iris vult aan dat je de ruimte krijgt om een eigen invulling aan de rol te geven. De vriendinnen Sarah en Froni, die allebei in groep 7 zitten, weten waar het over gaat want daar hebben ze het in de klas over gehad. Zo hebben ze gedichten gemaakt, die het publiek in het Avonturenpark kan lezen. “Eerst denk je dat oorlog een computerspelletje is van pju, pju… maar dat is het helemaal niet”,zegt Froni (Tris). Sarah (Theante) wil helpen dat kinderen in oorlogsgebieden zich veilig kunnen voelen en pret kunnen maken. “Als zij blij zijn, zijn wij ook blij.” Evy (Stolla) en Kim (kindsoldaat), die tot de jongste spelers van de cast behoren, vinden het heel leuk dat ze een rol hebben gekregen. “Eerst wisten we er niets van, maar de musical laat voelen dat het leven van een kindsoldaat helemaal niet leuk is.”
‘Voor kids gaat de zon op’ wordt drie keer opgevoerd in het Avonturenpark: op zaterdag 1 juni om 20.00 uur en op zondag 2 juni om 13.30 en 20.00 uur. Toegang: 8 euro (kassa open één uur voor elke voorstelling).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant