Afbeelding

‘Hoor ons blazen’ verenigt motto's

Kunst en cultuur 88 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Mathieu Dirven Koffieconcert met optreden van het Koperkwintet NJA bestaande uit: Ingrid van Kasteren, bugel, cornet; Eugene Willems, bugel, trompet en es-cornet; Ludo Gerits, trombone; Peter Gerits, trombone; René Gevers, bastuba. Gastoptredens verzorgd door MIK Talentenklas met Manouschka van Beek, Greetje Swaans en Diede Duijghuisen, allen dwarsfluit, Daniël van Rooij op saxofoon en door de 12- jarige klarinettist Matthijs Lemmens, op piano begeleid door zijn oom. Gehoord zondag 2 juni 2013 om 11.30 uur in kasteel Henkeshage. Organistatie: RKK, Cultureel Platform en MIK.

[image=246538]

Aan de opbouw van het programma was te zien en te horen dat er was nagedacht over afwisseling en variatie in samenstelling en klankpalet en over gradatie in scholing en ervaring.
Het koperkwintet opende met drie stukken waarin ze ons lieten horen wat ze in huis hebben en wat we van hen konden verwachten; er zat pit in, ze waren vertrouwd met elkaars kwaliteiten en zij wisten stevige emoties een plaats te geven en wilden dat ook overbrengen bij het publiek.

Intermezzi
Het hierop volgend Intermezzo door leerlingen van MIK Talentenklas bood podium aan Manouschka van Beek, Greetje Swaans en Diede Duijghuisen. Hun sprankelende vertolking van de zo melodieuze Pavane van Fauré gaf ons een kijkje in de structuur van deze boeiende versie voor drie dwarsfluiten waarin alle drie de partijen evenwaardig soleren en begeleiden. Het solostuk van Ernesto Köhler door Manouschka van Beek ontlokte bewondering en grootse stilte.
Hierna speelde het koperkwintet een tweetal werken waarbij zowel het kleurrijke arrangement van Alan Morrison van ‘Over the Rainbow’ als het arrangement van Eugène Willems ons meenam in de klankwereld en de mogelijkheden van het koperkwintet. Deze werden vergroot doordat Ingrid van Kasteren en Eugène Willems naast bugel ook cornet of trompet en es-cornet bespeelden. De opstelling van het kwintet was zo dat alle instrumenten mooi tot hun recht kwamen en dat wij als publiek konden meebeleven hoe intens er werd gemusiceerd en hoe belangrijk de embouchure (actie van de lippen) en ademsteun is voor het produceren van en mooie toon. Het kwintet was bijzonder goed op dreef in het vijfdelig ‘Funny Five’ van Erland von Koch. Hier kwam de progressie die dit kwintet de laatste jaren doormaakte heel goed tot zijn recht.

[image=246540]

Het gastoptreden van de 12-jarige Mathijs Lemmens begeleid door zijn oom Robert ontroerde. Daar stond iemand met een aangeboren talent en een liefde voor zijn instrument. Dat hij op deze leeftijd al zo’n mooie ronde toon ontwikkeld heeft en al zulke prachtige melodielijnen maakt, belooft veel voor de toekomst.
Veelbelovend en innemend was ook het solospel van de 13-jarige Daniël van Rooij op saxofoon. Zijn performance in de Monoloog nr.4 van Erland von Koch dwong respect af.

[image=246539]

Motto
Het gekozen motto voor dit concert bleek zich uitstekend te verhouden tot het streven van betrokken partijen en organisatoren. Aan de op het programmablad afgedrukte logo’s van Cultureel Platform, Roois Kultuur Kontakt en MIK hadden ook de logo’s van NJA en Harmonie Nijnsel kunnen worden toegevoegd. Het bundelen van talent en ervaring heeft geresulteerd in een aangenaam en zeer afwisselend concert. Verschillende voor deze concerten gangbare motto’s als: ‘Jong geleerd’, ’t Zit in de familie’ maar ook ‘Wat is ervan geworden’, waren mooi verenigd in dit concert. ‘Dit was weer helemaal in de geest van Mathieu Dirven’, hoorde ik iemand zeggen bij ’t buitengaan.
Samen met organisatoren en vele trouwe bezoekers kijken we uit naar een vervolgserie Mathieu Dirven Koffieconcerten in komend seizoen!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant