Afbeelding

Odatentoonstelling bevestigt identiteit

Kunst en cultuur 39 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - In de Martinuskerk opent bisschop Hurkmans van Den Bosch donderdag 13 juni de Odatentoonstelling bij gelegenheid van het feit dat de H. Oda 1300 jaar geleden overleed.

[image=246561]

Omdat de H. Oda begraven lag in Sint-Oedenrode zijn de lichamelijke relieken een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Het verhaal van Oda is omgeven met onzekerheden, erkent Richard de Visser. Hij heeft de tentoonstelling ingericht. “Dus willen we zoveel mogelijk concrete feiten laten zien. Ondermeer zijn dat eeuwenoude akten, waarin een link ligt met Oda en de viering om haar heen. Dat zijn heel bijzondere archiefstukken. Er is een acte uit de 13e eeuw over een schenking aan de kerk van de H. Oda. Die schenking bestond uit landbouwgrond. Het kapittel kon de grond verpachten en leverde zo geld op voor de kerk. Het verhaal van Oda is heel oud,” benadrukt hij.
De kerkschat van het Rooise kapittel had bijzondere attributen, zoals een ciborie uit de 17e eeuw, een wierookvat uit de 18e eeuw en een kunstig versierde ivoren kam uit de 12e eeuw. Een bamboestok zou door Oda als wandelstok zijn gebruikt. Pastoor Vincent Blom: “Die attributen en beelden op zich zijn niet heilig, maar zij zijn geheiligd, omdat eeuwenlang mensen tot de H. Oda zijn komen bidden.” Pastoor Van Erp heeft in 1926 de Odaverering nieuw leven ingeblazen. Ook van die tijd is het een en ander te zien.
Richard de Visser licht toe, dat na de 2e Wereldoorlog veel heiligenvereringen zijn verwaterd. Bedevaarten, processies en beelden verdwenen. “Deze tentoonstelling laat zien, wat de verering van de H. Oda in de loop der eeuwen heeft ingehouden.” Daarnaast is niet alleen het leven van de H. Oda belangrijk, maar ook zal zeker aan moet spreken dat Sint-Oedenrode als plaats vroeger belangrijk was. Veel pelgrims kwamen naar Sint-Oedenrode, die werden verzorgd door het plaatselijk kapittel. Het kapittel was een groep priesters die weliswaar in afzondering leefden maar ook zorgden voor het geestelijk leven. Het Roois kapittel was een van de oudste van Brabant. “Sint-Oedenrode had als hoofdplaats van Peelland de potentie om een belangrijke plaats te worden. Dat is helaas niet gebeurd vanwege allerlei bestuurlijke rampspoed en door grote branden. Een grote brand in 1583 heeft het gehele archief van het kapittel vernietigd. Ongetwijfeld is daarmee waardevolle informatie verloren gegaan. Wij hebben dus pech gehad,” vindt Richard de Visser. Dat neemt volgens hem niet weg dat de tentoonstelling een belangrijke les leert. “Historisch bewustzijn benadrukt de identiteit van Sint-Oedenrode die is verbonden met de H. Oda. Op die identiteit moeten we zuinig zijn.”
Na de opening op 13 juni is de tentoonstelling tot en met 27 november te zien. De openingstijden worden nog bekend gemaakt.

[image=246560]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant