Afbeelding

Restauratie Odavitrine

Kunst en cultuur 38 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Voor de komende tentoonstelling vanwege het 13e eeuwfeest van de H. Oda heeft Atelier Hoogaars uit Udenhout de opdracht gekregen om de vitrine op te knappen waarin het kistje staat met relieken van de H. Oda.

[image=246541]

De 6-hoekige vitrine wordt schoongemaakt en de messing verzilverde laag wordt vervangen door een geel koperen messing kleur. De 6 knoppen worden verzilverd. Het kistje zelf wordt messing verguld.
Atelier Hoogaars is nog de enige edelsmid in Nederland die kerkelijke attributen maakt en restaureert. Het is een apart vak. De kerkelijke edelsmid moet weten waar je het over hebt en de betekenis van de voorwerpen kennen. Door de eeuwen heen zijn er allerlei technieken gebruikt en dan is het de kunst om uit te zoeken hoe die techniek precies in elkaar zit. Dat bleek vorige week ook toen Henry Hoogaars met koster Rien van Gerwen de vitrine van de houten sokkel wilde halen. Althans dat dachten ze even te doen. Na lang zoeken kwamen ze er achter hoe en kon de vitrine mee naar Udenhout. Vanaf 13 juni is de vitrine in volle pracht te zien. Hoogaars denkt dat de vitrine dateert van rond 1900.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant