Afbeelding

Duurzaam collectief bouwen

Wonen 205 keer gelezen
STEVENSBEEK – Bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), dat is een populaire manier om betaalbare huizen te bouwen. In Stevensbeek doen ze er een schepje bovenop, door die huizen tegelijk zeer duurzaam te maken.

Het gaat om 12 woningen aan de Bethanië straat die als CPO Het Bethaniëhofje zijn ingedeeld op 2000 m2 waar aanvankelijk drie particuliere woningen waren gepland. “Daar was geen belangstelling voor. De vorige wethouder Jeroen Willems heeft ons toen voorgesteld om een nieuwe invulling te kiezen, die aansluit bij de behoefte in het dorp. Toen hebben we dit ingebracht in de dorpsvisie”, zegt Juan Jakobs. Samen met Arno Bongers is hij de kartrekker van het CPO-project. Daarbij worden ze ondersteund door architect en CPO-ervaringsdeskundige William Meulman uit Rijkevoort.

[image=246587]

Verdeling
Het Bethaniëhofje bestaat uit twee vergelijkbare panden, die naast elkaar zijn gelegen. In afwijking van andere collectieve bouwprojecten is het aandeel huurwoningen (6 op 12 woningen) groot. “De vraag naar huurwoningen is er groot. We hebben voor alle zes al kandidaten”, aldus Arno. Hij is straks eigenaar en verhuurder van deze zes woningen. En van de zes koopwoningen binnen het plan, is er op vier al een optie genomen. Er was geen wervingscampagne nodig. “Dit is het resultaat van mond-tot-mond reclame.” De leden hebben intussen al een vereniging van Eigenaren opgericht. Voor contact bel Juan Jakobs: 06-12047540.

Klimaatneutraal
Het zijn best stijlvolle panden, gebouwd in de stijl van de historische hoeve Lactaria, maar vooral ook goedkope en duurzame woningen. Afgezien van de grondaankoop wordt hier een woning van 330 m3 (zonder keukenblok) vanaf 110.000 euro gebouwd.
De twaalf woningen worden klimaatneutraal gebouwd en voldoen aan de EPA-norm voor 2020.
Er komt een aardwarmtepomp met gesloten systeem (verwarming / koeling) en een pve-installatie (opwekking stroom). Voor dat laatste wordt de achterkant van het dak van de beide panden (ruim 400 m2) helemaal volgelegd met 228 zonnepanelen. “Ja, die hebben we nu al gekocht, om de heffing van de EU voor te zijn.” Er is geen gas nodig en weinig stroom. En dankzij een centrale gasmeter en centrale stroommeter, hoeft er maar een keer vastrecht te worden betaald. “Al met al schatten we dat per woning 180 tot 200 euro aan kosten per maand worden bespaard.” Volgens Arno is er in het hele Land van Cuijk zelfs geen enkele huurwoning waar deze technologie is toegepast.
Ook de gemeente doet een duit in het zakje. Het college van Sint Anthonis beschouwt CPO Bethanië hofje als pilotproject en stelt de gemeenteraad voor om 25% korting te geven op de grondprijs. De CPO-leden betalen dan 150 euro / m2 (inclusief BTW).
Het plan Bethaniëhofje is ingediend. De initiatiefnemers hopen dat er na de bouwvak kan worden begonnen met de bouw. Dan zouden de eerste woningen in de lente van 2014 al kunnen worden opgeleverd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant