Afbeelding

Vaderdag in Graafs KazemattenMuseum

Kunst en cultuur 80 keer gelezen
GRAVE - Zondag 16 juni hebben vaders die met hun gezin naar het Graafs KazemattenMuseum komen een streepje voor: zij mogen gratis naar binnen. Doordat kinderen tot 18 jaar altijd gratis naar binnen mogen, wordt het een wel heel leuk vaderdagcadeau om naar dit unieke museum in Grave te gaan.

"Uniek omdat op deze locatie twee kazematten van binnen te zien zijn, in een landschap dat er net zo uit ziet als bijna 69 jaar geleden toen de geallieerden Grave en omgeving bevrijdden op 17 september 1944. Er zijn slechts enkele locaties in heel Nederland waar een kazemat van binnen te zien is, in Grave zijn het er dus zelfs twee", aldus het museum

[image=247074]

Kazematten
In de twee kazematten wordt de mobilisatie in 1940, de bezetting van 1940 tot 17 september 1944 en de bevrijding in woord en beeld verteld. Door de kijkgaten in de kazematten kun je zelf ervaren wat het uitzicht was dat eerst de Nederlanders (1940) vervolgens de Duiters (1940-1944) en daarna de geallieerden hadden. Kazemat-Zuid kijkt uit over de Maasbrug en valt op door het zwart-witte patroon dat er op geschilderd is. Dat patroon is origineel: vanaf de overkant was het niet goed te zien waar de schietopeningen zaten in de kazemat. Iedereen die over de Maasbrug naar Grave rijdt ziet deze opvallende Kazemat staan, het museum nodigt u uit om een keer af te slaan en de 3 verdiepingen van Kazemat-Noord en de 2 verdiepingen van Kazemat-Zuid van binnen te bekijken.

Koekblik
Sinds deze maand is er een extra bijzonderheid in het museum te bewonderen, namelijk een origineel koekblik (een ‘biscuit tin’) van de geallieerden, nog puntgaaf en zelfs nog mét inhoud. En of het nu toeval is of niet, het koekblik dat het KazemattenMuseum heeft weten te verwerven, is gemaakt in de maand en het jaar (september '44) dat Grave werd bevrijd. Vooralsnog blijft het blik gewoon dicht, hoewel de nieuwsgierigheid naar de staat van de inhoud natuurlijk wel groot is. Omdat het museum echter al een leeg exemplaar bezat, kan ook de binnenkant van zo’n blik worden bewonderd.
Het Graafs KazemattenMuseum is gelegen aan de Mars en Wijthdijk in Grave, vlak bij de Maasbrug aan Brabantse zijde. Het is elke zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur en voor groepen ook op afspraak. Tijdens vaderdag mogen vaders overigens ook gratis naar binnen bij het Graafs Museum (St. Elisabethstraat 10A), dus aan keuze geen gebrek.
Meer informatie over beide musea: www.graafsmuseum.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant