Afbeelding

Grote opkomst bij start jubileumjaar fanfare NJA

Muziek 124 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Als de publieke belangstelling tijdens het Sylvesterconcert maatgevend is voor de overige activiteiten tijdens het jubileumjaar, gaat fanfare Nos Jungit Apollo een mooie periode tegemoet.

[image=266141]

Zalencentrum De Beurs puilde uit zondag bij het Sylvesterconcert. Iedereen werd van harte welkom geheten door Simon Passier, voorzitter van de bijna 150-jarige fanfare. Daarna kwam de presentatie van het eerste deel in bijzondere handen.
Een comité, gevormd door Leo van Lieshout, Marion Cromsigt en Peter de Koning, heeft vanuit het archief van de vereniging een prachtige presentatie samengesteld die vertoond werd op groot scherm. Tussen de bedrijven door kwam de eerste secretaris van NJA, J. van Hombergh in film vertellen over de eerste honderd jaar van de fanfare, de periode 1864-1964. Van Hombergh werd in de film gespeeld door Harrie Dijkers. De film is een productie van Tim Lathouwers van TV Meierij.

Geschiedenis
Gezeten in een grote fauteuil met bolhoed en vest met vesthorloge, loodste Van Hombergh het publiek door de rijke geschiedenis van de vereniging. Wetenswaardigheden als de kosten van de eerste trompet, die aangeschaft werd voor 30 gulden en 38 en 1/2 cent en de boete van 25 cent voor als men niet op tijd aanwezig was passeerden de revue.
Het fanfareorkest speelde ondertussen onder andere De Feestmars, zoals die gespeeld werd bij het 25-jarig jubileum en andere historische werken. Gijs van Aarle en zijn zoon Pieter zongen het lied Afscheidsgroet uit de Feestwijzer van 1889, uiteraard onder begeleiding van de huidige fanfare.
De geschiedenis is boeiend. Zo nam NJA gekostumeerd deel aan de optocht ter gelegenheid van het 70-jarig huwelijksfeest van Bertje en Leentje van Schijndel op 20 februari 1952. Ook blijkt de betrokkenheid met NV Oda. Mijnheer Janus van de Kamp werd beschermheer en de gebroeders Van de Kamp waren royaal met hun financiële steun aan de vereniging.
Na 58 jaren brengt NJA nog eens de ‘Oda Kamp Mars’ ten gehore, gecomponeerd door toenmalig dirigent Wim Maas en nu gebracht onder leiding van Carlo Balemans.

Deel 2
De presentatie in het tweede deel werd overgenomen door Ingrid Gevers. NJA heeft inmiddels weer plaatgenomen op het podium, maar nu in geheel nieuwe kleding. Deze modernisering is mogelijk gemaakt met de steun van de vriendengroep ‘De club van honderd’.
In de periode 1964 tot heden komt het moderne concert-fanfare-orkest in beeld. In de laatste 50 jaar heeft Nos Jungit Apollo vele successen behaald op onder andere Nationale kampioenschappen en het Wereldmuziekconcours in Kerkrade.
De werken die na de pauze werden gespeeld hadden ook een duidelijk moderner karakter, met titels als ‘Big Brass Band from Brazil’, ‘Lawrence of Arabia’ en ‘Star Wars’.
Halverwege het tweede deel van het Sylvesterconcert schoof de jeugd aan van het opleidingsorkest van NJA, onder het motto ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Carlo Balemans legde uit hoe met de jeugd wordt omgegaan binnen de club. “Het is hard werken maar er is ook veel lol, met constant een spanningsveld tussen leuk en goed”.
De jeugdige muzikanten lieten horen wat ze in hun mars hebben en het publiek werd getrakteerd op een saxsolo van Geert en Fleur.
En er was nóg een traktatie voor het publiek. Had men tijdens de pauze al kunnen genieten van een gebakje met het jubileumlogo, voor het slotnummer ‘Radetzky Mars’ werden de glazen met bubbels uitgeserveerd.
Iedereen heeft kunnen genieten van een sfeervolle opening van het jubileumjaar van Nos Jungit Apollo. Al dient wel eerlijk te worden vermeld dat het muzikaal hier en daar niet honderd procent zuiver was. Zenuwen, of mogelijk te veel muziek instuderen in een drukke tijd, zullen hier zeker meegespeeld hebben.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant