Afbeelding

150-jarig jubileum fanfare Nos Jungit Apollo

Muziek 179 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Fanfare Nos Jungit Appollo staat aan de vooravond van een bijzonder jubileum. Op 9 november 2014 bestaat NJA 150 jaar. Het hele jaar staat in het teken van deze mijlpaal met diverse festiviteiten, te beginnen met het Sylvesterconcert op 29 december aanstaande in Zalencentrum De Beurs.

[image=265647]

Nos Jungit Apollo is de oudste vereniging in Sint-Oedenrode, opgericht op 9 november 1864. De eerste 100 jaar was het een echte dorpsfanfare, die eropuit trok bij alle belangrijke festiviteiten in het dorp. Tegenwoordig is NJA een podiumfanfare, met in de jaren tachtig diverse successen in de landelijke top tijdens Nederlandse Kampioenschappen. Een bijzonder hoogtepunt was het behalen van de titel vicewereldkampioen in 1981 tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade, met een eerste prijs met onderscheiding. De fanfare stond op dat moment onder leiding van dirigent Sef Pijpers.

[image=265648]

[image=265649]

Beleving
De prestatiedrang van weleer heeft inmiddels plaatsgemaakt voor muzikale beleving. De laatste 17 jaar staat dirigent Carlo Balemans voor de club. Wekelijks reist hij vanuit Rotterdam richting Sint-Oedenrode tijdens de vaste repetitieavond. Carlo behoort tot de Nederlandse top van fanfaredirigenten. Hij bewaakt de muzikale beleving voor jong en oud voor de zeventig leden tellende fanfare. Ieder lid heeft zijn of haar eigen voorkeur, dit resulteert in een programmakeuze van klassiek tot modern.

Jubileumactiviteiten
2014 gaat bol staan van activiteiten rondom het jubileum. Een club van enthousiastelingen heeft een jubileumwerkgroep opgericht die samen met NJA gaat zorgen voor een gevarieerd programma voor de totale Rooise bevolking. Nos Jungit Apollo betekent veel voor het dorp en dat is in het verleden niet anders geweest. Daarom mag iedereen meegenieten tijdens het jubileumjaar.
Het brede programma start aanstaande zondag 29 december om 20.00 uur met het Sylvesterconcert in De Beurs. Het wordt een gevarieerd concert ‘van oud tot jong’ met vertellingen tussendoor. Het programma van deze avond wordt op 8 januari om 19.00 uur nog eens herhaald, maar dan in Odendael.
6 april staat de festiviteit ‘NJA goes Latin’ op het programma met onder andere wereldkampioen kunstfluiten Geert Chartrou. Op 6 juni volgt een speciale avond voor de jeugd van 12 tot 18 jaar op het evenemententerrein in De Neul.
Van 27 tot en met 29 juni zal er een speciaal jubileumweekend plaatsvinden, met onder andere een jeugdmiddag, een Quiz, ‘NJA meet Friends’, een reünie, frühshoppen en een Duitse middag.
Later in het jaar volgen nog een receptie op 8 november, een Jubileum Promsconcert op de jubileumdatum 9 november in Sporthal De Streepen en tot slot een feestavond op 29 november in De Beurs.

Ontstaan Fanfare Nos Jungit Apollo


Uit de Liedertafel in de kom van het dorp ontstond in 1864 de Fanfare. In de archieven van de Harmonie, zoals men haar meestal noemde, heeft men verzuimd de geboorte van de Fanfare te beschrijven. Pas veel later, bij het 60-jarig bestaan, heeft een van de oprichters en eerste secretaris J. van Hombergh (fr. Nicasius), dit. goedgemaakt door een ‘kroniek” waarin hij de stichting tot in bijzonderheden beschrijft.

Het gebeurde op een repetitieavond van de Liedertafel in hotel Martientje Vleuten. Op die avond kreeg onze directeur Gerard Wijnen een lumineus idee en hij uitte dat in de volgende bewoordingen: “Jongens, we zingen goed, maar zingen is maar zingen, en me dunkt, tot opluistering van feesten moesten we iets meer kunnen doen dan zingen. Schijndel en Veghel zingen ook, maar ze doen nog iets meer. Ze hebben een harmonie. Waarom zouden wij die ook niet kunnen hebben. Ik stel voor een fanfare op te richten, wie doet er mee?”
Het voorstel viel in goede aarde; de glazen werden opnieuw gevuld en er werd op het voorstel geklonken. Men was echter toch nog wel zo nuchter om zich af te vragen waar het geld vandaan moest komen om de instrumenten te betalen. De Wijnens en C. van den Broek zaten er dik genoeg bij, maar waren niet erg scheutig. De overige leden van de Liedertafel waren wel gegoede burgerjongens, maar hadden zelf weinig centen. Het oudste lid, de herbergierszoon J. C. van der Hagen (30 jaar), nam toen het woord en sprak ongeveer als volgt: “Ik ken in onze gemeente iemand die rijk is en veel humaniteit bezit, de heer H. J. Kessler. Ik stel voor op staande voet met een deputatie van vijf of zes der onzen, den heer Kessler ons plan voor te stellen.”
De welsprekendsten der onzen begaven zich ten zijnen huize. Kessler bleek thuis te zijn en was genegen hen te ontvangen. Na enig heen en weer praten was de zaak beklonken. Kessler vond hun plan prachtig, magnifiek, en wat de financiën betrof: “Weest gij lieden daaromtrent nu maar niet bekommerd. Ik vind uw plan subliem, iets tot stand te willen brengen tot opluistering van onze dierbare gemeente. Bestelt een catalogus en schaft u de nodige instrumenten aan. Wat de kosten aangaat, die zal ik dekken. In verstrek u lieden het bedrag renteloos, dat ge later als uw kas het toelaat, in kleine gedeelten kunt aflossen.”
Dat er daarna in het stamcafé nog eens goed gedronken en geklonken werd op de in het leven te roepen harmonie, mogen we wel beschouwen als een overbodige mededeling.
Daags daarna bestelde G. Wijnen de catalogus en nam contact op met de heer J. Lurmans, kapelmeester te Eindhoven (Apollo’ s Lust). Er werd alvast een bestuur gekozen dat bestond uit: G. Wijnen, directeur en president, Jos Wijnen, eerste commissaris, A. van de Brand, tweede commissaris, terwijl het jongste lid, J. A. van Hombergh, werd benoemd tot secretaris-penningmeester.

[image=265652]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant