Afbeelding

Riky de Roo neemt afscheid als bestuurslid van Stichting HoPe

Algemeen 90 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Riky de Roo stopt als bestuurslid van Stichting HoPe. Per 1 januari draag ze haar taken die met relatiebeheer te maken hebben over aan een opvolger. Riky blijft nog wel betrokken bij de stichting en dat kan ook niet anders als je haar gepassioneerd hoort vertellen over het werk van HoPe.

[image=265639]

HoPe werkt al sinds 1991 in Peru. Ruim twintig jaar geleden bezocht het echtpaar Meekes Peru. Daar werden Walter en Tineke gevraagd mee te helpen in de sloppenwijken. Het eerste project waarmee ze begonnen, was een gaarkeuken in een achterstandswijk in Cusco. Dit kreeg een vervolg met het ontwikkelen van de wijkopbouw, het stichten van een gemeenschapshuis, voedsel uitdelen en straten aanleggen. Sindsdien is HoPe onstuimig gegroeid. HoPe staat voor Holanda - Peru.

Totstandkoming contact
Riky de Roo werkte in 1998 in het voormalige Diaconessenhuis in Eindhoven. Daar zat zij in een werkgroep die zich inzette voor een ziekenhuis in Oeganda. Er waren geen rechtstreekse contacten met dit project. Een van de chirurgen van het Diaconessenhuis ontmoette tijdens een vakantie het echtpaar Meekes en raakte onder de indruk van het goede werk dat in Peru verzet werd. Bij terugkomst in Nederland wist hij zijn collega’s te overtuigen om de werkgroep in te zetten voor dit project. In twee jaar tijd werd veel geld opgehaald met diverse activiteiten variërend van een fietstocht tot een bridgedrive.
De betrokkenheid van Riky met HoPe in Peru werd steeds groter. Dit resulteerde in 2002 in de oprichting van een Nederlandse tak. Op 17 december 2002 werd samen met een betrokkene uit Groningen, Stichting HoPe Nederland opgericht, om de organisatie in Peru te ondersteunen met fondsenwerving. “Stichting HoPe draait in Nederland volledig op een team van vrijwilligers, waardoor de organisatiekosten laag kunnen blijven. Donaties die binnenkomen worden rechtstreeks naar het team in Peru overgemaakt. Daarna doen we uitgebreid verslag van de besteding van de gelden in het jaarverslag. En donateurs van een specifiek project ontvangen altijd een projectverslag”, vertelt Riky.

Onderwijs
HoPe is gestart in Cusco. Inmiddels zijn de meeste projecten verlegd naar gebieden waar de hulp nog harder nodig was, hoog in de bergen. Op vierduizend meter hoogte in het Andesgebergte in Peru is het leven hard. Gletsjerwinden geselen de indianen die er wonen. Verder zijn alleen lama’s en winterharde aardappels bestand tegen het klimaat. Maar als die indianen naar de grote stad verhuizen, komen ze in de hel van de achterstandswijken terecht.
In tweehonderd dorpen zijn onderwijsprojecten gestart. 150 scholen zijn opgeknapt en gebouwd, passend in het ingewikkelde koude klimaat op die hoogte. De scholen zijn tweetalig; Spaans en Quechua. Inmiddels zijn er ook drie middelbare scholen gestart, deze hebben een grote functie. Voor leerlingen die te ver weg wonen van de middelbare school om dagelijks op en neer te komen, is er zelfs een mogelijkheid om van maandag tot en met vrijdag over te blijven.
Lesmaterialen worden door de leerkrachten zelf ontworpen. Onderwijspersoneel krijgt inmiddels salaris vanuit de staat. De huidige regering heeft gelukkig oog voor de achtergebleven gebieden. Het niveau van het onderwijzend personeel is van een laag niveau. Leerkrachten worden dan ook verplicht om eens in de twee weken bijscholing te volgen.

Ontwikkelingen
Er is veel veranderd in Peru. Het is anno 2013 geen ontwikkelingsland meer maar een middeninkomensland. Het land heeft een enorme economische groei doorgemaakt, maar de sociale ontwikkeling blijft achter.
De doelgroep van HoPe, de hooglandindianen - afstammelingen van de Inca’s, profiteren nog niet van de economische groei. Basisontwikkeling is op dit moment heel belangrijk. De overheid werkt inmiddels ontzettend goed mee. Ministeries en gemeentebesturen zoeken samenwerking met HoPe.
Het uiteindelijke doel van HoPe is om de indianen in het hoogland in staat te stellen hun lot in eigen hand te nemen en zelf hun leefomstandigheden te verbeteren. HoPe ondersteunt alleen projecten als de plaatselijke bevolking er zelf om vraagt en zij zelf zo veel mogelijk bijdraagt aan de uitvoering ervan. Wat er is bereikt, moet de gemeenschap zelf kunnen voortzetten als het project af is.
In 2014 start een nieuw onderwijsprogramma voor kinderen van nul tot acht jaar. Het project duurt drie jaar en HoPe werkt hiervoor samen met PLAN en het Peruaanse Ministerie van Onderwijs.

Giganetwerk
In haar functie als relatiebeheerder heeft Riky de Roo veel presentaties gegeven met als doel fondsen te werven. Er is een trouwe vaste club donateurs, maar ook kleine donaties zijn van harte welkom onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’. Het werven van fondsen voor kwaliteitsverbetering onderwijs is geen makkelijke klus. “Als je vraagt om donaties voor tastbare zaken, zoals bijvoorbeeld stenen voor een school, dan geven de mensen veel makkelijker”, licht Riky toe.
Riky heeft in al die jaren zoals ze het zelf formuleert ‘een giganetwerk opgebouwd’. Ook al stopt ze met haar werk binnen het stichtingsbestuur, de verbondenheid met HoPe blijft. “Ik ben nog niet uitgeblust en blijf mijn steentje bijdragen. Ik moet de komende maanden nog een aantal zaken overdragen. Ik blijf daarna actief met het beheer van de social media en samen met twee andere Rooise dames in de jaarverslagcommissie.”

Passie
Vele uren heeft Riky gestoken in het werk voor HoPe, tot 2008 naast haar job bij Vluchtelingenwerk in Haaren en na die tijd is het alleen maar meer geworden. Riky: “Het heeft mijn leven beheerst en heb vaak het gevoel gehad dat ik mijn directe omgeving er wel eens tekort mee deed. Het thuisfront stond gelukkig achter me. HoPe is een passie en. heeft mijn leven ontzettend verrijkt. Ik ben zelf tien keer in Peru geweest voor projectbezoeken en heb de cultuur van het land mogen leren kennen. Het heeft me zelfs aangezet om Spaans te gaan leren. Het officiële vestigingsadres van Stichting HoPe Nederland blijft hier bij ons op de Leeuwerik in Sint-Oedenrode, het logo mag dan ook aan de voorgevel blijven hangen.

Zware stap
Riky heeft woensdag haar laatste bestuursvergadering bijgewoond van Stichting HoPe. Haar beslissing die ze heeft genomen om te stoppen was een zware stap. Als dank voor de jarenlange inzet binnen het bestuur ontving Riky een mooie canvasfoto. Heel symbolisch staat hierop Esteban, een lachende Peruaanse jongen die dankzij HoPe naar de middelbare school gaat. Deze foto werd ook gebruikt voor de kaft van het jaarverslag van 2012. In maart volgt er nog een afscheidsbijeenkomst met de vrijwilligers van HoPe. Deze dag staat in het teken van de social media.Naast de werkzaamheden die Riky blijft doen voor HoPe, heeft ze ondertussen een nieuwe drive gevonden bij TV Meierij. Dit kan ze samen met haar activiteiten binnen het Vrouwennetwerk lekker dicht bij huis doen.

Meer informatie over HoPe is te vinden op de website www.stichtinghope.org.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant