Afbeelding

IVN Grave trots op eigen honk in unieke omgeving

Algemeen 83 keer gelezen
GRAVE / VELP – “Het was voor alle partijen wennen, maar nu we een jaar samen onder een dak huizen mogen we zeggen dat dit toch wel een geweldige combinatie is.”

Dat zegt Herman Peters, voorzitter van IVN Grave, over clubgebouw ‘Buitenhuis’ dat de natuureducatieclub deelt met de dagbesteding van Dichterbij. Cliënten van de zorgorganisatie helpen mee in het groen en op de nevengeleven kinderboerderij ‘Buiten Gewoon’. De gastvrije openstelling, zeker op zondagmiddag, trekt veel bezoekers. “We worden steeds meer familie van elkaar”, voegt het actieve clublid Lia Lobel toe.

[image=265583]

Clubgebouw
Dat het clubhuis er staat, is te danken aan de actiegroep die met succes verhinderde dat de kinderboerderij werd opgeheven. “Omdat wij erbij werden gehaald, kwam er vanwege de natuureducatieve waarde extra subsidiegeld vrij”, legt Peters uit. Prettig was ook de bijdrage uit het Fonds Maarschappelijke Ondersteuning van de Rabobank. De bouw kwam tot stand dank zij veel en vooral handige vrijwilligers uit verschillende geledingen. “Dit hebben we echt samen neergezet. En dat verbind ook meteen.”
IVN Grave, dat jarenlang onderdak vond in een klein gebouwtje achter Katrien, geniet elke dag van het nieuwe onderkomen. “Beneden is de grote ruimte voor lezingen en bijeenkomsten, op zolder kunnen kleine werkgroepjes aan de slag”, zegt Herman.
Het gebouw is prachtig gelegen op het landgoed Mariëndaal, waar de jeugdafdeling van de IVN zelf een ‘Belevingsbos’ van 40 are heeft. Hier is van alles te beleven voor de jeugd zoals een ‘bungelbank”, een pomp bij een greppel met een natuurbrug. “Een leuke aanvulling is het blote voetenpad, dat we van Brabants Landschap hebben gekregen.” Voor het ‘Belevingsbos’ zou een samenwerking met de scouting een meerwaarde kunnen zijn. “Het is een idee, maar daarover moeten we nog in gesprek.”

[image=265582]

Florerend
De afdeling Grave van IVN vierde in 2010 het 25-jarig bestaan en dat werd gemarkeerd met de uitgave ‘Meer dan een bemmel bloemen’. De florerende club telt 160 leden en donateurs. Die zijn druk in diverse werkgroepen, onder andere in het landschapsonderhoud (onderhoud ‘t Langven), de vogelwerkgroep en een amfibieënwerkgroep (overzetten padden bij Bronkhorstweg).
Trots is de club ook op de actieve jeugdafdeling, die 15 leden telt. “De jeugd is bij ons een speerpunt want wij vinden het heel belangrijk om de jeugd te betrekken bij de natuur”, vertelt Lia Lobel. Behalve natuurgids verzorgt deze duizendpoot lezingen en excursies en voert redactie over huisorgaan ‘Vroegeling’. Jaarlijks worden dertien publiekswandelingen gehouden, waarvan drie samen met de collega-afdeling van Cuijk. De lezingen en excursies zijn populair. “Het aantal verzoeken is de afgelopen drie jaar wel met 50% toegenomen.”

[image=265584]

Bijzonder is ook de jaarlijkse activiteit ‘Belevenis in het groen’, waar IVN-ers visueel gehandicapten van Visio worden begeleid. Verder houdt IVN Grave de vinger aan de pols bij ruimtelijke ontwikkelingen, waarbij de natuur in het geding is. Lia is erg blij met de aanstaande uitbreiding van de huidige tien natuurgidsen. “Twintig zou ideaal zijn. Er zijn vier gidsen in opleiding en als het goed is kunnen we die nog dit seizoen inzetten bij onze excursies. En dat is heel fijn.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant