Afbeelding

'Progressieve Kombinatie gaat zetels winnen'

Algemeen 58 keer gelezen
BOXMEER - Na de afgelopen jaren in de oppositiebanken is zijn partij er klaar voor: meebesturen in de gemeente Boxmeer. “De Politieke Kombinatie (PK) komt met een lijst die deze verantwoordelijkheid zeker aankan”, aldus lijsttrekker Maarten Wiggers de Vries.

[image=265553]

Volgens Wiggers de Vries is het daarbij hard nodig dat er op de bovenetage van het gemeentehuis (waarmee hij doelt op het zittende bestuur) transparanter wordt gehandeld en er bestuurders komen die daadwerkelijk meer zeggenschap bij inwoners zelf durven neer te leggen.

Participatie
Want echte burgerparticipatie, zo stelt hij, is één van de voornaamste punten waarmee PK na de verkiezingen in maart 2014 het verschil gaat maken. “We hebben als politiek de mond vol van de participatiesamenleving. Maar als we dat echt willen, moeten we ook beslisbevoegdheid durven neer te leggen bij inwoners en instellingen zelf. Onder het motto: Dit zijn de kaders en dit de financiële middelen. Binnen die grenzen zijn burgers prima in staat om zelf te beslissen. En dat dit betekent dat in Overloon misschien andere initiatieven worden ontwikkeld dan in Oeffelt, is prima. Maatwerk! Datzelfde had bijvoorbeeld ook gedaan kunnen worden bij de onderwijshuisvesting. Schoolbesturen: Dit is de pot met geld van het ministerie van Onderwijs, dit zijn de kaders waar binnen het moet plaatsvinden en dit willen we er als gemeenteraad voor hebben. Kom maar met een samen gedragen voorstel. Het probleem is dat de gemeente Boxmeer het nu nog veel te vaak zelf wil bepalen. Maar participatie betekent vooral ook vertrouwen aan inwoners en instellingen durven geven.”

Transparantie
Boxmeer heeft politiek een roerige tijd achter de rug met opstappende wethouders en raadsleden. “PK staat voor openheid en transparantie”, benadrukt Wiggers de Vries. “Vanuit het college en de coalitiepartijen krijgen we vaak kritiek dat we de pers opzoeken. Wij vinden dat inwoners het recht hebben te weten wat er echt speelt. Dus wanneer iets door het college in achterkamertjes wordt geregeld, treden wij in de openbaarheid. Mensen die mij op straat aanspreken, kunnen dit juist enorm waarderen. Durven zeggen waar het op staat. Ik ben blij dat PK die invloed nu al heeft. Bovendien zet het de coalitiepartijen aan om een volgende keer toch anders te handelen of om meer uitleg te geven. De lokale politiek is er voor de burgers. Dan mogen ze dat ook gerust terugzien in een heldere uitleg waarom bepaalde zaken gedaan worden zoals ze gedaan worden.” Die invloed wil PK op 19 maart verzilveren in de verkiezingsuitslag. “Ik ben ervan overtuigd dat we een zetel gaan winnen en misschien zelfs wel twee. PK is gewoon goed bezig. En ja, wij hebben ook genoeg kwalitatief goede mensen om een wethouder te leveren.”

Land van Cuijk
“Vraag een willekeurig raadslid in het Land van Cuijk en de eerlijkheid gebiedt hem of haar te zeggen: ‘Over 10 jaar hebben we één Land van Cuijk’. Het komt er toch wel van. Linksom of rechtsom. En gezien de taakstellingen die vanaf 2014 op ons afkomen, hebben we ook weinig andere keuze. Bij PK vinden we het daarom vanzelfsprekend ons uit te spreken voor één Land van Cuijk. Je moet als politieke partij duidelijk durven zeggen waar je voor staat.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant