Afbeelding

Tini Ruijs (MVV): 'JVC heeft gevaarlijke ploeg'

Voetbal 52 keer gelezen
CUIJK/MAASTRICHT – “JVC Cuijk heeft een ploeg met meerdere jongens die zo meekunnen in de Jupiler League. Ze zijn gevaarlijk en hebben veel kwaliteit voorin.” Aan het woord is Tini Ruijs. De Cuijkenaar verliet in 1973 het toen nog in de vierde klasse spelende JVC, als tiener, voor een profavontuur bij NEC. Woensdagavond keert hij, veertig jaar ouder, als trainer van eerste divisieclub MVV Maastricht terug op sportpark De Groenendijkse Kampen. “Dat is volgens mij uniek”, aldus Ruijs.

[image=265193]

De 56-jarige oefenmeester vervolgt: “Ik heb nog nooit gehoord dat een trainer van een profclub in de nationale beker, laat staan in de vierde ronde, met zijn huidige ploeg tegen de amateurclub moest spelen waar hij als speler ooit begonnen was. Meteen toen we ADO Den Haag in de vorige ronde uitschakelden (2-1, red.), riep ik al: ‘Het wordt JVC.’ Dit is voor mij echt een wedstrijd waar ik enorm naar uitkijk. Vooral van generatiegenoten en oudere Cuijkenaren heb ik veel reacties gehad. Meteen na de loting, maar ook de laatste tijd, zeker nu het duel dichterbij komt.”

‘Indruk gemaakt’
De nostalgische waarde van de bekerontmoeting ontgaat Ruijs dus niet. Toch valt er woensdag ook ‘gewoon’ een plek in de kwartfinales van de KNVB-beker, en een mogelijk affiche tegen Ajax of Feyenoord, te verdienen. Van onderschatting is bij Ruijs geen sprake. Zo zag hij JVC vorige week zondag met eigen ogen winnen van AFC Amsterdam (4-2). “Die wedstrijd heeft indruk op me gemaakt. JVC heeft een kwalitatief goede ploeg met meerdere jongens die zo meekunnen in de eerste divisie. Ze zijn vooral voorin gevaarlijk en ze hebben ook creativiteit op het middenveld. Fysiek denk ik echter dat wij een stap verder zijn dan JVC. En behalve hun sterke punten hebben we natuurlijk ook hun zwakke punten in kaart gebracht. Woensdag zal blijken of wij in staat zijn de kansen die er liggen ook gaan benutten.”

‘Niet onderschatten’
Het feit dat JVC tot op heden nog nooit van een profclub wist te winnen in het nationale bekertoernooi, zegt volgens Ruijs niet zoveel. “Ze hebben er genoeg kwaliteit voor, dus we gaan ze zeker niet onderschatten.” MVV begon uitermate stroef aan het seizoen, maar lijkt de laatste weken de weg omhoog te hebben gevonden. Bekende spelers aan Maastrichtse zijde zijn doelman Bram Castro (ex-Roda JC en –PSV), Danny Schreurs (ex-Willem II en Fortuna Sittard) en voormalig VVV’er Sjors Verdellen. Ruijs: “We hadden op het begin van het seizoen veel geblesseerden. De meesten zijn inmiddels terug, waardoor we ook meer punten zijn gaan pakken. Doelstelling is het bereiken van de play-offs.” En, zo lacht hij, “het bereiken van de kwartfinales.”

Algemene informatie
JVC Cuijk – MVV Maastricht wordt woensdag 18 december gespeeld in Cuijk. Het KNVB-bekerduel begint om 20.00 uur. Scheidsrechter is de heer Manschot. Naar verwachting trekt de wedstrijd tussen de 2.000 en 2.500 toeschouwers. Informatie over kaart(voor)verkoop, zie http://www.jvccuijk.nl.

[image=224623]

Hoe behaalden beide clubs ronde vier?

JVC Cuijk:
1e ronde: HHC Hardenberg (uit): 1-2, Ben Ahmed 2x;
2e ronde: BVV Barendrecht (uit): 0-2, Schaap en Prent;
3e ronde: EVV Echt (thuis): 3-0, Van Veen 2x, Latupeirissa.

JVC Cuijk speelde in het verleden met regelmaat tegen een profclub in het bekertoernooi. Zo kwamen onder andere NEC Nijmegen, Fortuna Sittard en FC Dordrecht al eens op bezoek in Cuijk. Telkens zegevierden de gasten, soms ruim, soms met de hakken over de sloot. Vorig seizoen was FC Eindhoven in de tweede ronde (2-4 nv) te sterk voor de Cuijkenaren, de jaargang ervoor won eredivisionist Heracles Almelo op het Cuijkse kunstgras met 0-1.

MVV Maastricht
1e ronde: Vrij;
2e ronde: TEC Tiel (uit): 1-3, Maria 2x, Braken;
3e ronde: ADO Den Haag (thuis): 2-1, Rick Geenen 2x.

MVV Maastricht speelt al sinds 1954 in het betaald voetbal. De club kende twee 'bloeiperiodes', in de jaren '70 en '90, toen de ploeg een subtopper was in de eredivisie. MVV speelt sinds 2000 in de eerste divisie. De Limburgers wonnen het nationale bekertoernooi nog nooit. In 2011 werd MVV in de derde ronde van de KNVB-beker uitgeschakeld door de toenmalige topklasser Achilles'29.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant