Afbeelding

Vlag in top bij CPO Beers

Wonen 169 keer gelezen
BEERS – Hangend in de bak van een hoogwerker plantte wethouder Arthur Baudet van de gemeente Cuijk vrijdag samen met twee aannemers een vlag op de nok van één van de veertien CPO-woningen die verrijzen in het hart van Beers. De feestelijke handeling markeerde de mijlpaal dat het hoogste punt van de bouw was bereikt.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de architect, adviseurs en uiteraard van toekomstige bewoners (11 stellen, 3 singles in de leeftijd van 23 tot 41 jaar), die zich voor de gelegenheid met plezier een paar uurtjes hadden vrijgemaakt.
Beers is het eerste kerkdorp in de gemeente Cuijk waar in het kader van IDOP woningen volgens het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) tot stand komen. De collectiviteit geeft de kopers (gezamenlijk opdrachtgever) financiële voordelen, terwijl de individuele kopers toch zelf kunnen beslissen over de indeling en afwerking van hun eigen woning. In Beers heeft een aantal gekozen voor casco oplevering (zelf afbouwen), anderen betrekken hun huis met badkamer en keuken. Een meerwaarde van CPO is ook dat het samen bouwen tot een grote betrokkenheid leidt bij hun ‘eigen’ buurt.

[image=264297]

De veertien woningen van CPO Beers – zeven 2-onder-1 kappers – staan in een soort ‘winkelhaak’ om de nog te ontmantelen oude gemeentewerf. De woningen (450 m3 inhoud, kavel circa 200 m2) staan er voor gemiddeld 165.000 euro. Ze zijn gebouwd in jaren 30 stijl, met bruinrode bakstenen, neutrale tinten en donkere dakpannen. Het zijn duurzame woningen, onder meer voorzien van hemelwater-infiltratie units. Bijzonder is dat twee Cuijkse aannemers de opdracht uitvoeren: Van den Hoogenbouw (8 woningen) en Hofmans Wonen (6 woningen). Naar verwachting krijgen de casco-bouwers tegen de kerst de sleutel van hun woning, terwijl de woningen die compleet worden opgeleverd eind maart gereed zijn.

Kartrekker
“Het ziet er geweldig uit, dit zijn heel mooie woningen voor een mooie prijs”, complimenteerde wethouder Arthur Baudet (D66) alle betrokkenen. “Het is een van de eerste projecten waarbij ik als wethouder vanaf het begin betrokken ben geweest. En terugkijkend zeg ik: het kost drie jaar.” Hij is blij voor Beers dat er een jeugdige wijk bij krijgt. “Het is een voorbeeld voor andere kerkdorpen in onze gemeente.”
Baudet stak de loftrompet over ‘kartrekker’ Wouter van Rijn en dat leverde Van Rijn een daverend applaus op van de toekomstige bewoners. Van Rijn, lid van de dorpsraad Beers, heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor de realisering van dit project.
Ook architect Wim Ariëns (Ariëns Groep) prees Van Rijn. “In ons eerste gesprek zei hij al: het moet goedkoop, liefst onder de kostprijs! Ik dacht wel, waar beginnen we met z’n alle aan maar na wat wisselingen hebben veertien gegadigden doorgezet. En ons enthousiasme is overgeslagen op jullie”, zei hij tot de bouwers die in drie jaar een hechte club zijn geworden. “En ook hier geld; beter een goede buur dan een verre vriend.” Wat de bouwprijs betreft, heeft de tijd in het voordeel van de Beerse bouwers gewerkt. “Het is een hele goede deal geworden”, sprak Ariëns.
Dat de aftandse loodsen van de oude gemeentewerf een doorn in het oog zijn van de bewoners, dat begrijpt wethouder Baudet. “Het kost woongenot. Toezeggen kan ik niets, maar ik beloof dat we er naar gaan kijken of hier iets aan gedaan kan worden.”

Historie
“Drie jaar geleden hebben we bij Baudet aangeklopt of er een stuk grond beschikbaar was. Al snel kwamen we uit bij de locatie waar de woningen nu worden gebouwd”, blikt Wouter van Rijn terug. Hij hielp mee bij het oprichten van de CPO en hield tijdens de bouw voortdurend een vinger aan de pols. Leefbaarheid was en is een belangrijke drijfveer. “Voor de toekomst van Beers is het belangrijk dat jongeren hier kunnen blijven wonen. Het is heel mooi dat dit zo goed gelukt is.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant