Afbeelding

'Land van Cuijk' schiet nog niet echt op

Politiek 55 keer gelezen
LAND VAN CUIJK - De raadsleden van de vijf gemeenten uit het Land van Cuijk zijn in een jaar tijd nog niet veel nader tot elkaar gekomen. Tijdens de raadsconferentie die afgelopen woensdag plaatsvond in het gemeentehuis van Boxmeer werd hoor- en zichtbaar duidelijk dat veel raadsleden niet over de raadsverkiezingen van maart 2014 durven heen te stappen. Lokale belangen winnen het daardoor nog van regionale samenwerking. Een gemiste kans!

[image=264283]

‘De gemeenteraad heeft geen toekomst.’ De Boxmeerse burgemeester Karel van Soest houdt het vorige week verschenen boek met die titel in de lucht en lacht: “Ik ben ervan overtuigd dat we dit in het Land van Cuijk gaan loochenstraffen. Het is niet een kwestie van kunnen, maar willen kunnen.”
En juist daar zit de crux! Stapten begin dit jaar in Oploo de raadsleden uit de vijf gemeenten nog enthousiast in hun auto nadat tijdens de raadsconferentie in Bronlaak het ‘Land van Cuijk’ van dode term naar ‘stip op de horizon’ was gepromoveerd, deze avond overheerst vooral het stilzwijgen, nukken en negativisme. Daarbij wordt door raadsleden in Boxmeer en Sint Anthonis met argusogen gekeken naar de ambtelijke samenwerking Cuijk-Grave-Mill, die 1 januari 2014 officieel van start gaat. De politici in deze drie gemeenten vragen zich juist hardop af of de ‘haat-liefdeverhouding’ tussen Boxmeer en Sint Anthonis overslaat tot een innige relatie of dat het allemaal blijft bij een flirt en de situatie nog jaren blijft zoals-ie al jaren is. “We moeten niet teveel discussiëren over de structuur van de samenwerking. Dat leidt tot teveel tegenstellingen”, weet de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar. “Volgens mij willen we allemaal één Land van Cuijk, maar we moeten niet nu al willen ingaan op de vraag hoe, hoelaat en op welk spoor. We gaan allemaal dezelfde richting op en of dit dan 2016, 2018 of 2022 wordt, maakt niet zoveel uit.”

Spoorboekje
Vooropgesteld, vanuit liberale en sociale hoek klinkt al vaker de roep tot één Land van Cuijk, maar de vraag is desalniettemin gerechtvaardigd of de leden van de vijf raden eigenlijk wel met hetzelfde spoorboekje werken? In een jaar tijd is de raadssamenwerking in het Land van Cuijk immers maar nauwelijks dan wel onvoldoende opgeschoten.
Gebeurt er dan helemaal niks op het gebied van regionale samenwerking? Zeker wel, het ‘Land van Cuijk’ wordt in het provinciehuis al vaker als één gesprekspartner gezien en achter de schermen wordt zelfs druk gewerkt aan regionale invulling van beleid. Jeugdzorg, transitie, veiligheid, werkgelegenheid, het grondbedrijf, Agro en Food, recreatie en toerisme et cetera. Dat zijn allemaal ‘veilige’ beleidsterreinen waarop de colleges uit de vijf gemeenten al gezamenlijk optrekken. Waarmee kan worden gesteld dat de bestuurders in het Land van Cuijk voor de troepen uitlopen. En dat is in dit geval misschien maar goed ook...
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant