Afbeelding

Lex Roolvink (Grave): Integriteit belangrijk

Politiek 91 keer gelezen
GRAVE - De Graafse gemeenteraad nam dinsdag 5 november jl. ruim de tijd om de begroting voor 2014 vast te stellen.

[image=237911]

Door Annelies Graafsma

Burgemeester Lex Roolvink zet aan het begin van de raadsvergadering de toon. Er is ruimte voor iedereen, maar hij zal de orde van de vergadering streng bewaken. Iedere partij krijgt 10 minuten de tijd om een toelichting te geven op de begroting. Niet voor iedereen een gemakkelijke opgave, maar ook als er voorzichtig verzet komt, geeft de burgemeester geen krimp. Met vaste hand leidt hij de vergadering.

'Barre tijden'
“Het zijn barre tijden”, begint Van Geest van VP Grave, nadat hij het woord krijgt van de burgemeester. Hij begint met complimenten aan de opstellers van de begroting. Met moties en amendementen, onder andere over de WMO-middelen, stelt Van Geest voor een aantal voorgenomen bezuinigingen op subsidies en activiteiten terug te draaien. De dekking zoekt hij in een taakstellende reductie op de eigen personeelsbegroting van de gemeente.
Alle partijen stellen voor, onder de noemer “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” om het jeugdledensubsidiebeleid, veilig te stellen. Na een lange avond vergaderen wordt deze wens gehonoreerd.
Wethouder Adams heeft grote moeite met de taakstellende formatievoorstellen. Hij meent dat de wens van vooral de VP Grave om het personeelsbestand terug te brengen, suggereert dat er op het gemeentehuis niet efficiënt gewerkt wordt, terwijl juist die mensen dienstverlening bieden. Hij geeft verder aan dat er voor de vermindering van de voorgestelde verhoging van de OZB-belasting geen dekking wordt aangegeven. Toch zal het voorstel van Trots en LPG om de verhoging te beperken tot totaal 2.45%, het uiteindelijk wel halen.
Wethouder Daandels begint zijn verhaal met te stellen dat het in deze tijden niet gemakkelijk is om keuzes te maken. Hij spreekt over betrokken burgers, waarmee hij in gesprek is geweest. Participatie van burgers is voor Daandels erg belangrijk.

Schaalvergroting
Burgemeester Roolvink stelt in zijn toelichting, dat schaalvergroting en gemeentelijke herindeling voor Grave noodzakelijk zijn. Afstemming en integratie van diensten vragen volgens de burgemeester permanente aandacht in de toekomst. De financiële positie is niet gemakkelijk, maar er ambtenaren uithalen zonder om te kijken naar de taken die zij nu verrichten vindt hij al te gemakkelijk. Hij stelt voor samen met het college een takenpakket door te lichten. Roolvink benadrukt, net als Daandels, dat de communicatie met de burgers extra aandacht vraagt in 2014: “De stad Grave is een diamant die een briljant zou moeten worden en daar hoort op de weg er naar toe een positief geluid bij”.
Wijze woorden geeft burgemeester Roolvink de leden van de gemeenteraad mee voor de komende verkiezingen (maart 2014): screen nieuwe leden vooraf. Grave heeft geen schandalen op het terrein van integriteit gekend en dat moet zo blijven. Maar het gaat niet alleen om het voorkomen van schandalen; integriteit is een voorwaarde voor het goed functioneren van het openbaar bestuur. In de publieke omgeving is integriteit essentieel. Landelijk hebben we gezien wat het kan betekenen als partijen achteraf moeten concluderen dat de screening onzorgvuldig is geweest. Burgers verliezen dan het vertrouwen in de overheid.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant