Afbeelding

'Mantelzorger kies je niet, maar ben je'

Gezondheid 50 keer gelezen
LAND VAN CUIJK/NOORD-LIMBURG - Toos Lange is al twintig jaar mantelzorger van haar man. Twee jaar geleden werd ze door haar zus aangemeld bij het Steunpunt Mantelzorg. “De impact op het gezin is groot. Het is erg pettig om met lotgenoten je ervaringen te kunnen delen. Je wereld wordt groter”, vertelt Toos.

[image=262076]

‘Daar ligt je bril’, ‘Om half zes gaan we eten’, ‘Kam je haren’. Geen verbastering op een songtekst van de band Doe Maar maar dagelijkse realiteit in het gezin van Toos Lange. Al twintig jaar is ze - samen met haar inmiddels volwassen kinderen - mantelzorger voor haar man Harrie, die wegens een ongeluk een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH) heeft. “Het is 24 uurszorg, naast je gezinsleven en werk”, weet Toos.
Het is een warme zomerdag in 1993 als Toos een zwembadje laat vollopen voor haar kinderen (‘De oudste was vijf, de jongste op komst’). Het plezier verstomt als de politie aan de deur staat. “Dan weet je dat het goed mis is. Zijn ongeluk heeft ons leven overhoop gegooid. Maar ik heb toen de keuze gemaakt: Wat vind ik belangrijk? En dat was voor mij dat de kinderen zouden opgroeien met deze vader. Dat gaf mij de kracht om het te doen. Wel ben ik altijd blijven werken om ook met iets anders bezig te kunnen zijn. Mijn werk was een oplaadpunt waar ik de energie opdeed voor de dingen die ik thuis moest doen.”

Steunpunt
Pas twee jaar geleden kwam Toos in aanraking met het Steunpunt Mantelzorg. “Dat komt omdat mantelzorger niet iets is waar je voor kiest, maar wat je bent. Aanvankelijk had ik contact met maatschappelijk werk die mij toenterijd ook wees op de mogelijkheden van de PGB om een thuishulp te kunnen regelen voor de dagen en tijden dat ik er niet was. Ik ben aangemeld door mijn zus en op een informatie-avond in aanraking gekomen met een groep mantelzorgers uit Mill en omgeving. Het is fijn om in een klein groepje lotgenoten je ervaringen te kunnen delen, te praten over je ervaringen en ook steun te krijgen en te geven. Mijn zus, die ook mantelzorger is, heeft contact met anderen in Wanroij en Sint Anthonis. Mijn wereld werd groter en je krijgt ook bewondering voor andere situaties in de mantelzorg. Ik probeer zelf mensen altijd mee te geven dat je met een goede dosis humor en positiviteit een heel eind komt! Dat moet ook, want je situatie verandert niet.”

Meerwaarde
Toos vertelt tot slot: “Via het Steunpunt heb ik contact gekregen met mensen buiten mijn eigen familie, die ook een arm om je heen slaan en weten dat mantelzorg vanzelfsprekend is, maar zeker niet gewoon. De impact op het gezin is groot en vaak besef je dat pas na jaren. Het Steunpunt is een ideale vraagbaak; ieder probleem dat ik heb, kan ik daar voorleggen. Bovendien houden ze regelmatig themabijeenkomsten met goede gastsprekers. Tevens heb ik een paar cursussen gevolgd waar ik handige tips kreeg. Ik kan het Steunpunt dan ook iedereen aanraden.”

Steunpunten
In het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg zijn diverse steunpunten voor mantelzorgers:
* Land van Cuijk, tel. (0485) 84 67 39
* Gennep, tel. (0485) 51 29 34
* Bergen, tel. (06) 29251706
* Mook, tel. (024) 89 09 480
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant