Afbeelding

Kerskes: 'D66 heeft Cuijk goed bestuurd'

Politiek 75 keer gelezen
CUIJK - Hans Kerskes (62) werd vorige week verkozen tot lijsttrekker van D66 Cuijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Het is – na 2006 en 2010 – de derde keer dat hij namens de Cuijkse Democraten de kar gaat trekken. “We hebben Cuijk de afgelopen vier jaar goed bestuurd”, onderstreept Kerskes.

[image=261946]

Kerskes is een pragmaticus pur sang. Van de besluitvorming in de raad tot de locatie van de foto voor dit interview: alles is doordacht. En dus staat hij voor het kiekje bij Museum Ceuclum, de in aanbouw zijnde Cantheelen op de achtergrond. “Want als D66 Cuijk passen we goed op onze historische plekken, maar blijven we niet stilstaan en kijken we naar wat er in de toekomst nog moet worden gerealiseerd. Geschiedenis en toekomst komen op deze plek perfect samen”, stelt Kerskes, die even moest nadenken toen hem door partijgenoten werd gevraagd opnieuw de kar te trekken. “Ik ben net opa geworden, werk nog en ben bovendien mantelzorger. Dat is een flinke mix.”
Toch koos Kerskes ervoor ‘ja’ te zeggen. “We hebben een goede fractie en een sterke wethouder. Aan dat alles geef ik graag nog vier jaar leiding.”

Uitdagingen
Cuijk wacht de komende jaren evenwel nog voldoende uitdagingen, weet Kerskes. “En in zeker zin ook financiële risico’s. Neem Dommelsvoort en RBL Haps. En natuurlijk het centrum. Hoe kunnen we het vitaal en in tact houden en ervoor zorgen dat Cuijk aantrekkelijk wordt voor toeristen, onderwijs en bedrijven? D66 zei jaren geleden al: ‘Koop geen verspreide panden in het centrum’. Dat is toch gebeurd en daar plukken we nu de zure vruchten van. Stel je voor dat de Schouwburg ook nog uit het centrum zou zijn verdwenen. Dan hadden we niet alleen geen publiekstrekker voor het centrum meer gehad, maar was de kans ook reëel geweest dat Cuijk nu failliet zou zijn vanwege de te hoge kosten op de Homburg Campus! Als de Grotestraat opengebroken gaat worden voor nieuwe riolering, biedt dat goede kansen om deze straat autovrij of –luw te maken.”

Themabijeenkomsten
D66 Cuijk wil ook een vervolg geven aan de themabijeenkomsten. Kerskes legt uit: “Als enige partij legt D66 regelmatig haar oor te luister bij de inwoners van Cuijk. Door interviews op straat, zoals we in oktober hebben gedaan, en door het organiseren van themabijeenkomsten. Neem de brede school, een tweede treinstation, invulling van het Homburg-terrein of het centrum. Allemaal onderwerpen waarvoor we bijeenkomsten hebben gehouden om inzicht te krijgen en te meten hoe anderen er over denken. Input waarmee wij aan de slag gaan en er mede voor heeft gezorgd dat wij vaak al dingen op de politieke agenda hebben kunnen zetten ruim voordat andere partijen er al mee bezig waren.”

Kritiek
Voor kritiek dat D66 de afgelopen raadsperiode te weinig aan dualisme heeft gedaan, haalt Kerskes zijn schouders op. “De partijen die zich hier jarenlang aan schuldig hebben gemaakt, roepen dat nu het hardste. Dat is gemakkelijk scoren voor de bühne, maar in de afgelopen periode hebben alle coalitiepartijen in wisselende vorm, en met regelmaat, tegen het college gestemd. Vorige week nog stemden we bij het besluit over de starterslening anders dan de VVD. Wij trekken altijd ons eigen plan.”

Lange adem
Tot slot vertelt Kerskes. “Ik heb inmiddels wel geleerd dat politiek iets van de lange adem is. De eerste resultaten van mede door ons ingezet beleid worden nu toonbaar. De afgelopen vier jaar hebben we goed bestuurd en veel bereikt. Neem de zone bij de kerk. Onze wethouder (Arthur Baudet) geloofde als enige in de subsidiemogelijkheden voor ’t Pakhuis, maar hij flikte het wel. Bij de vernieuwbouw van Schouwburg werd direct geschreeuwd dat de kosten niet overschreden mochten worden, maar nu blijkt dat de bouw waarschijnlijk een stuk goedkoper gaat uitvallen. Er is genoeg bereikt dat D66 prima kan verdedigen tegenover onze kiezers.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant