Afbeelding

Ronnes (CDA): ‘Zie uit kar te mogen trekken’

Politiek 97 keer gelezen
BOXMEER - Zelfs na ruim vijftien jaar in de lokale politiek is er voor Erik Ronnes nog steeds een eerste keer. De huidige wethouder werd afgelopen week gekozen als lijsttrekker van het CDA Boxmeer voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Ronnes (46) beleeft de komende campagne zijn vuurdoop als boegbeeld van het CDA. "Maar ook bij de vorige verkiezingen heb ik al vaker gesproken op bijeenkomsten. Dus helemaal nieuw is het niet."

[image=260692]

Laat onverlet dat hij uitziet 'om voor het CDA de kar te mogen trekken'. "Ons verkiezingsprogramma heet 'Met elkaar, voor elkaar' (Elf dorpen sterk). Het CDA staat voor het zoveel mogelijk behouden van voorzieningen in de kleine kernen, zoals het behoud van kleine scholen. Verder heeft het CDA zich de laatste jaren sterk gemaakt voor subsidies voor de lokale Zonnebloem-afdelingen en hebben wij via onze statenleden de provincie opgeroepen zich hard te maken voor het Oorlogsmuseum. Maar ook het glasvezelnetwerk en verkeersveiligheid hebben wij naar voren gebracht: allemaal punten die buiten het coalitieprogramma zijn aangenomen door de raad."

Speerpunten
Leefbaarheid is een van de zeven speerpunten in het partijprogramma van het CDA. "En nauw verweven met alle andere punten", benadrukt Ronnes. "Behoud van kleine scholen bevordert de leefbaarheid, maar hetzelfde geldt voor een goede infrastructuur, bus- en spoorvervoer en aanpassing van het economisch en vestigingsklimaat. Op die manier maak je het interessant voor jongeren om te blijven wonen en mogelijk werken in de omgeving waar ze zijn opgegroeid. Maar leefbaarheid zit 'm ook in upgrading van gemeenschaps- en sportvoorzieningen. Of het goed toegankelijk maken en houden van recreatieve plekken, zoals de Maasheggen en 't Schaarsven. Of de Maas nog meer bij Maashees betrekken. Daar liggen nog volop kansen die nog niet benut zijn. Voor al deze punten is een goede afstemming, binnen het Land van Cuijk, nodig tussen overheid, onderwijs en ondernemers."
De transitie is eveneens een ontwikkeling waarop het CDA 'goed weet in te spelen'. "Bij De Driewiek in Boxmeer Noord loopt nu de pilot met 'Zorg dicht in de wijk'. We willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Misschien moeten we de pilot dan ook op andere plekken uitzetten, bijvoorbeeld in de dorpen. In overleg met SWOB, die goed in beeld heeft waar de noodzaak voor zulke projecten het grootst is."

Wonen
Als het aan het CDA ligt, gaat de gemeente Boxmeer een meer actievere rol spelen op de traditionele huurmarkt. "Er is een groot tekort aan huurwoningen, maar er zit weinig beweging in. Dat is een constatering, maar in zulke gevallen zullen we dan als politiek meer 'prikkels' moeten uitdelen om die huurmarkt weer in beweging te krijgen", stelt Ronnes.
"Daarnaast is er meer behoefte aan zorgbehoevende woningen. We hebben er nu duizend en over 15 jaar zijn er 2000 nodig. Daar kunnen we niet aan voorbij gaan. Bovendien zijn senioren er in alle categorieën, dus ook de woningen - van eenvoudig en goed tot luxe - moeten er straks in alle categorieën zijn. De kracht zit 'm volgens mij in de kleinschaligheid, dus we moeten goed kijken naar de open plekken die nog ingevuld moeten worden."

Economie
Tot slot geeft Ronnes aan dat het Land van Cuijk op het gebied van AgroFood wat hem betreft 'uitgroeit tot de top van Nederland qua innovatie'. "AgroFood staat door regelgeving onder druk, maar dat biedt ook kansen om innovatief te zijn op het gebied van volksgezondheid en duurzaamheid. We kennen de Q-koorts en stankoverlast, maar behalve lasten zijn er ook genoeg lusten. AgroFood zorgt voor werkgelegenheid. Direct en ook bij toeleveranciers. De rol van de overheid is beperkt, maar door constructief met elkaar in overleg te blijven, kunnen we wel eraan bijdragen dat het Land van Cuijk straks te 'branden' is als innovatieregio qua AgroFood. Die ambitie durf ik wel uit te spreken."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant