Afbeelding

'Prima opzet' Hart van Grave

Centrum 151 keer gelezen
GRAVE - Na de sloop van het ‘oude’ stadhuis, die plaatsmaakte voor het Hart van Grave, doofden de lichten van de Elisabethkerk in Grave. Sinds vorige week baden de Elisabethkerk en het stadhuis aan de Markt ‘s avonds weer in het licht.

[image=261287]

Door Annelies Graafsma

Dit en nog meer nieuwtjes werden op de inloopavond van het Hart van Grave verteld. Het was dringen voor de ontwerptekeningen die opgehangen waren. Vooral de huidige bewoners wilden graag weten wat er gaat gebeuren. Op het Binnenhof blijven er negen parkeerplaatsen over? “Nee”, zegt Stef Peters (Ruimte en Wonen), “er blijven elf parkeerplaatsen; we maken plaats voor meer groen en ook de Platanen komen terug.”
Een aantal bezoekers had een presentatie verwacht, maar nu moesten ze in de drukte op zoek naar iemand van het project. Toch was de sfeer prima. Mevrouw Wieczorek: “Dit is een prima opzet, want de dingen die ik wil weten kan ik vragen.”

Snelle uitvoering
Danny van Laarschot, projectleider van de gemeente Grave, legt uit: “Het plan zoals nu te zien is, hebben we voorgelegd aan alle betrokken partijen. De gemeenteraad van Grave heeft ‘groen sein’ gegeven om snel over te gaan tot uitvoering van de plannen. In december beginnen we waarschijnlijk al met het Torenplein en begin 2014 met de straatkanten.” Wethouder Erik Daandels vult aan: “Het is een groeiproces geworden. De hoofdlijnen staan vast, maar de geopperde suggesties gebruiken we om tot verfijning van de plannen te komen. Over twee weken begint de aanbestedingsprocedure.”

Inloopavond
Er waren ongeveer zestig mensen aanwezig op de inloopavond van het Hart van Grave. Ondernemers, bewoners, geïnteresseerden waren druk met elkaar in gesprek. Wordt de Hoofschestraat nu tweerichting verkeer? "Levensgevaarlijk", zegt ondernemer Geert Akkers van de slijterij. "Zeker als het verkeer vanuit de Hoofdwacht mag afslaan naar links; we hebben daar een zebrapad nodig om te zorgen dat iedereen veilig kan oversteken."
Later bleek dat het ‘tweerichtingsverkeer’ alleen opgaat voor de Hoofschestraat. Drogist Hans Peters vertelt: "We zijn hier om suggesties te doen over het parkeren en over het plaatsen van de kramen van de markt op vrijdag. We vinden overigens het Hart van Grave een aanwinst voor de stad Grave, ook dat de markt weer terug komt in de binnenstad, maar over de plaatsing van de kramen voor onze winkels hadden we graag inspraak gehad."
Even later vertelt een medewerker van de VVV van Grave blij te zijn met de verhuizing naar de Hoofdwacht, midden op de Markt. Over de toren zijn de meningen verdeeld, deze blijft en er zijn al goede suggesties gedaan om de toren echt te betrekken in het plan. Zo wordt ‘de toren’ geverfd en zijn er plannen om de stadsgidsen vanaf ‘de toren’ te laten vertrekken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant