Afbeelding

Begroting Grave: Geen vetpot, wel 'in control'

Politiek 54 keer gelezen
GRAVE - Wethouder financiën Gerard Adams van de gemeente Grave gebruikt nog maar eens een beeldspraak. "De tijd van biefstuk is voorbij, maar er is nog voldoende geld voor erwtensoep." Adams doelt op de gemeentelijke begroting voor volgend jaar en de daarop volgende jaren waarin Grave structureel 1,9 miljoen moet bezuinigen: "Het is geen vetpot, maar we zijn wel 'in control'."

[image=261260]

"De auto moet blijven rijden, maar van een leren bekleding en gouden wieldoppen is geen sprake meer", onderstreept Adams. "Voor alle zaken waar geld voor nodig is, kijken we hoe we het met minder kunnen doen. Het bezuinigingspakket dat we in november 2012 hebben voorgesteld, zijn we nu aan het uitvoeren, maar ondanks dat alles moeten we constateren dat het beeld voor de toekomst er een is dat niet positief is. Als we nu niks doen, loopt het tekort in 2017 op naar 1,9 miljoen euro. Voor komend jaar stellen we de gemeenteraad voor om dit 'tekort te accepteren' en van het Graafse spaarbankboekje (reserves) gebruik te maken, maar we ontkomen niet aan bezuinigingen voor de jaren die nog gaan volgen."

'Nee, dan alternatieven...'
De gemeente Grave stelt voor een streep te halen door onderwijsbegeleiding en de jeugdledensubsidie, een beladen onderwerp voor de Graafse raad. Ook wil Grave flink gaan besparen door de budgetten voor openbare verlichting en straatmeubilair te verlagen en evenementen zullen voortaan meer leges moeten gaan betalen. Versobering van het groenonderhoud moet tevens een ton opleveren. Daarnaast wil Grave gemeentegronden en -schuren in de verkoop doen. "De weerstandspositie is voldoende maar niet rooskleurig", onderstreept Adams. "De OZB willen we niet al teveel meer verhogen, omdat we anders het risico lopen om onder preventief toezicht van de provincie te komen. Als de raad besluit bepaalde zaken niet over te nemen, zoals bijvoorbeeld het schrappen van de jeugdledensubsidies, dan dient er een direct alternatief voor te komen, zoals het verhogen van belastingen of inkomsten."
Die noodzaak is er volgens Adams des te meer, omdat de gemeente Grave met de huidige voorstellen in 2017 wel een sluitende begroting kan overleggen, maar het overschot ook dan slechts drieduizend euro zal bedragen. "Ik ben erg benieuwd naar de begrotingsbehandeling op dinsdag 5 november en met welke alternatieve voorstellen de partijen zullen komen."

Snijden in eigen vlees
De roep om 'te snijden in eigen vlees' klinkt in de gemeente Grave al langer. Adams: "Het is gemakkelijk om te roepen dat er ambtenaren uitmoeten, maar per 1 januari gaat de ambtelijke samenwerking met Cuijk en Mill in. We willen eerst kijken of we de efficiencyslag van 10 procent kunnen behalen, ook goed voor een besparing van 5 procent in financiële zin. Onze personeelskosten zijn weliswaar 20 tot 25 procent hoger dan in vergelijkbare gemeenten, maar daarbij wordt vergeten dat de gemeenten met wie we vergeleken worden, geen buitendienst voeren en geen eigen afvaldienst in huis hebben. Op een totaal personeelsbestand van 90 FTE scheelt dat wellicht veertien medewerkers, maar doordat die andere gemeenten alles moeten uitbesteden, zijn de kosten daar zeker niet minder! Bovendien hebben we de afgelopen jaren al 7,4 FTE bezuinigd op het personeel."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant