Afbeelding

Sluitende begroting Mill en Sint Hubert

Politiek 51 keer gelezen
MILL - De gemeente Mill en Sint Hubert staat er financieel goed op. De gemeente houdt in 2014 ruim een half miljoen euro over. Ook in de jaren die volgen, schrijft Mill zwarte cijfers.

[image=260785]

“Onze gemeente heeft haar huishouding op orde”, schrijft het college van B en W. “De raad heeft (eerder) nadrukkelijk niet gekozen voor de weg van substantiële lastenverzwaring voor inwoners en bedrijven. Integendeel, lasten zijn daar waar mogelijk zelfs verlicht ten opzichte van de oorspronkelijke voornemens.”
Inwoners van Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord worden door deze meevaller nauwelijks geconfronteerd met lastenverzwaringen. De OZB gaat met 2,45% omhoog, maar de afvalstoffenheffing gaat met 2,5% omlaag. De leges stijgen met 1,5%.

Gemeentelasten
Dat de gemeente Mill en Sint Hubert de financiën goed op orde heeft, is mede te danken aan de hoge gemeentelijk lasten. Zo presenteerde Omroep Brabant vorige week resultaten van het Centrum voor Onderzoek van de Economoie van de Lagere Overheden (COELO), waaruit bleek dat de gemeentelasten voor elke gezin in Mill met 3.262 euro per jaar de hoogste zijn van heel Brabant (zie ook elders in de krant).

Nieuw beleid
De gemeente Mill en Sint Hubert laat in een toelichting op de begroting 2014 weten ‘nog dit jaar te starten met het werken aan de eigen toekomstvisie’. “We willen niet slechts ontwikkelingen volgen maar deze vooral ook zelf en zelfbewust bepalen. Denken in kansen in plaats van bedreigingen”, aldus de gemeente.
Andere investeringsvoorstellen voor volgend jaar zijn het ondergronds plaatsen van de reeds aanwezige glascontainers tijdens herinrichting van de Markt, nieuwe bomen langs de Wanroijseweg, de aanleg van een verharde toegangsweg bij het Landschapspark.

Leefbaarheid
Daarnaast wordt 140.000 euro beschikbaar gesteld voor de leefbaarheid ‘om bewoners te ondersteunen om hun leefomgeving beter, leuker, leefbaarder en veiliger te maken’. Van het budget is 20.000 speciaal bedoeld voor jongeren en hetzelfde bedrag is gereserveerd voor initiatieven van en voor ouderen. Vanaf 1 november kunnen burgers ideeën indienen. Op 1 maart 2014 wordt gemaakt welke initiatieven worden beloond.
'Kleine ideetjes' (waarvoor maximaal 500 euro nodig is) hoeven niet te wachten op 1 maart. Deze worden direct beoordeeld en, mits positief, beloond. Meer informatie over het leefbaarheidsbudget op www.gemeente-mill.nl.

Uitstel
De reconstructie van de Schoolstraat en Karstraat is doorgeschoven naar 2014.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant