'Samen kunnen we de wereld veranderen'

  •   keer gelezen
LANGENBOOM – Het zijn spannende tijden voor Jilt van Schayik. De 22-jarige student uit Langenboom hoort vanavond of hij namens Nederland jongerenvertegenwoordiger wordt bij de Verenigde Naties (VN). Of hij in 2014 ook daadwerkelijk Ban Ki-moon mag gaan toespreken, is afhankelijk van de hoeveelheid stemmen die hij krijgt. “Iedereen kan stemmen. En dat kan nog tot en met woensdagavond”, lacht Jilt.

[image=260772]

Hij droomde van een baan bij een grote multinational, maar verlegde door zijn ervaringen in het buitenland zijn ambities naar een rol op het maatschappelijke vlak. “Waar ik precies op het idee ben gekomen om me in te gaan zetten voor mensen die het veel minder hebben dan wij, weet ik niet meer precies. Maar het was ergens tijdens of direct na mijn stage op het hoofdkantoor van Volkswagen in India. Het contrast was enorm. Ik werkte op een luxe kantoor aan een campagne om dure auto’s te verkopen, maar op weg naar dat gebouw kwam ik langs de sloppenwijken, waar bedelende straatkinderen letterlijk mijn knieën openkrabden voor wat geld om eten te kopen.”
En dus werd het niet Shell of General Motors waar hij zijn tweede stage liep, maar Kenia, waar hij samen met het Ministerie van Landbouw een coöperatie tussen arme boeren opzette. Jilt legt uit: “Elke boer verkocht zijn bonen op de lokale markt voor 40 cent, terwijl de exporteur er via de tussenhandel 80 cent voor betaalde. Doordat er een coöperatie werd opgezet, konden boeren een eerlijkere prijs krijgen, waardoor ze niet langer in armoede hoefden te leven.”

Verenigde Naties
‘Coöpereren uit de armoede – samen kunnen we de wereld veranderen’ is het thema dat hij, als hij gekozen wordt, onder de aandacht wil brengen van Nederlandse jongeren. Jilt: “VN-Jongerenvertegenwoordiger ben je voor twee jaar. Je hebt dan Europese bijeenkomsten en soms moet je naar New York, maar je bent vooral in Nederland om op scholen en in Den Haag (politiek) te vertellen en te discussiëren over je eigen plannen en de plannen van de VN Jongerenraad. Dit moet uiteindelijk leiden tot een toekomstvisie die ik uiteindelijk voor de Algemene Vergadering van de VN in New York ga voordragen.”

Stemmen werven
Voor het zover is, moet Van Schayik echter wel genoeg stemmen bij elkaar krijgen. Zodoende voerde hij de afgelopen weken niet alleen campagne in Mill en Langenboom, maar was hij tevens te horen en te zien bij Radio 1 en Omroep Brabant. Afgelopen donderdag bezocht hij de open training bij PSV Eindhoven en zaterdag was hij aan het flyeren bij de Dutch Design Week.
Hij strijdt een driemansrace tegen kandidaten uit Amsterdam en Utrecht. Tot op heden - zo bleek bij de laatste tussenstand op vrijdag - behaalde hij circa 50 procent van de stemmen. “Woensdagavond wordt in Amsterdam bekend gemaakt wie VN-Jongerenvertegenwoordiger wordt. Het wordt een spannende avond”, besluit Jilt, die benadrukt dat ‘mensen nog echt moeten stemmen’.
Dat kan nog de hele dag, via ‘SMS Jilt’ naar 5040 (gratis) of online via www.jongerenvertegenwoordigers.nl.
Meer berichten