Afbeelding

Siroen (PLC): "Kiezen in krappe tijden"

Politiek 66 keer gelezen
CUIJK – “PLC zet in op drie à vier zetels.” Het was een uitspraak die opviel. Dat beseft Henk Siroen, de huidige fractieleider en toekomstig lijsttrekker van Progressief Leefbaar Cuijk (PLC), zich ook. “Het vertrouwen in de landelijke partijen is flink aan het dalen en mijn ervaring gedurende al die jaren is dat mensen die hun lokale belangen behartigd willen hebben op lokale partijen stemmen. Daarom geloven wij in drie à vier zetels voor PLC”, aldus Siroen.

[image=201625]

“Bovendien hebben we een kwalitatief goede lijst”, vervolgt Siroen, die in 1981 voor het eerst zitting nam in de raad. Toen nog van de gemeente Cuijk en Sint Agatha c.a. “We hebben mensen op de lijst die ervaring hebben en weten wat er politiek speelt. Er is in de voorbije dertig jaar een boel veranderd, maar juist nu er zoveel veranderingen op komst zijn en het gemeentelijke budget vanwege de transitie wordt verdubbeld, is het erg belangrijk dat een lokale partij opkomt voor de lokale belangen van inwoners. Ook 50PLUS geeft dat stemadvies. Mensen weten vaak nog niet dat de gemeenten straks dezelfde zorgtaken op zich moeten nemen met 20 tot 25% minder geld dan dat er nu beschikbaar is voor de ouderenzorg en jeugdzorg. Een centrumfaciliteit als de Schouwburg slokt een boel geld op. Zoiets mag niet ten koste gaan van zorgvoorzieningen, sociale doelstellingen of voorzieningen op wijk- en dorpsniveau die bijdragen aan de leefbaarheid.”

Keuzes maken
Geld dat is bedoeld voor leefbaarheid juist niet steken in de Schouwburg is volgens Siroen slechts één van de voorbeelden van wat hij ‘kiezen in krappe tijden’ noemt. “Mantelzorgers, SWOC en Radius moeten het met tien procent minder doen, maar tegelijkertijd steken we wel miljoenen in de Schouwburg. ‘Senioren’, zowel qua zorgaanbod als woningen, worden de komende jaren een van de belangrijkste uitdagingen. We moeten dus zorgvuldig omgaan met het geld.”
Siroen vervolgt: “Bij (ver)nieuwbouwplannen moet ‘oud voor nieuw’ absolute prioriteit krijgen. Waarom moet het Merletcollege in een weiland aan de Maas worden gebouwd terwijl we zat lege plekken in het centrum hebben? Wat denk je wat dat met de uitstraling van het centrum doet?! Ook moeten we oude bedrijventerreinen revitaliseren in plaats van nieuwe creëren. Verder staat PLC voor goedkope en betaalbare woningen. Daarom pleiten we ervoor om Maartenshof na de nieuwbouw van de Cantheelen niet af te breken, maar – zoals ze in Kassel (Duitsland) hebben gedaan – juist te verbouwen voor starters. Dat houdt ook direct het centrum levendiger. En zo zijn er nog meer voorbeelden.”

Land van Cuijk
“De transitie is mijn inziens een van de taken waar de gemeente Cuijk, zoals het al doet, moet samenwerken binnen het Land van Cuijk. PLC stelt: ‘Als Cuijk het alleen kan, moeten we het doen. En waar mogelijk, op de schaal van het Land van Cuijk. Maar het samenwerken mag niet ophouden binnen de grenzen van het Land van Cuijk, maar wat ons betreft betrekken we ook de Kop van Noord-Limburg en het Duitse achterland. Er is al regulier buitenregionaal overleg, maar dit kan nog geïntensiveerd worden. Een gemeentelijk fusie is nu nog niet aan de orde. Juist door intensief samen te werken, kunnen we als gemeenten de vele taken die op ons afkomen goed aan. Wel is het zo dat herindeling niet langer meer een woord is dat door niemand uitgesproken durft te worden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant