Afbeelding

Verstraaten: 'Met goed verhaal naar kiezer'

Politiek 76 keer gelezen
OVERLOON – Jeu Verstraaten (59) werd onlangs unaniem gekozen als lijsttrekker voor de VDB/LO bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Boxmeer. “We gaan voor vier zetels. Die potentie is er”, weet Verstraaten.

[image=260579]

Een onbekende binnen de Boxmeerse politiek is hij niet. ‘2014’ wordt wel voor het eerst het jaar waarin Verstraaten namens VDB/LO op de voorgrond zal treden. “De interesse is er altijd geweest en ik heb ook altijd in de achterban gezeten. Ben nog bestuurder, maar ik heb nu ook de tijd om me te focussen op de lokale politiek. Tevens heb ik de ambitie om wethouder te worden.”

Leefbaarheid
“Wij maken ons , zoals LOF dat doet in de dorpen ten noorden van Boxmeer, hard voor de dorpen in het zuiden van onze gemeente. Zo staan we ervoor dat jongeren betaalbaar kunnen blijven bouwen en dat de leefbaarheid gehandhaafd blijft. Maar in algemene zin wil ik bijvoorbeeld ook graag weten hoe actief de acquisitie is om bedrijven naar Boxmeer te trekken. Desnoods moeten we ons verlies nemen op gronden en zo bedrijven over de streep trekken om een positieve spin-off mogelijk te maken. Boxmeer staat er weliswaar goed voor, maar wij bewaken dat het goed blijft en leggen zelfs de lat graag elk jaar nog een stukje hoger.”
Hij vervolgt: “Als er gebouwd kan worden, moet je dat als gemeente altijd stimuleren en niet teveel alles volgens de regeltjes te doen maar juist handelen naar de geest van de wet. Er zijn nog altijd jongeren die in de kleine dorpen willen blijven. Hetzelfde geldt voor senioren. Neem het voormalige Boerenbondterrein in Overloon. Daar komt een medisch centrum met verschillende type woningen.”

Andere rol
Verstraaten voorspelt dat de gemeente Boxmeer in de toekomst een andere rol gaat innemen. “Door de dubbele vergrijzing zullen mensen meer naar elkaar toetrekken. Bijvoorbeeld door nieuwe woonvormen. Als gemeente moeten we niet altijd teveel aan de touwtjes willen trekken, maar juist meedenken en faciliteren als er goede burgerinitiatieven komen. Er zal een nieuw saamhorigheidsgevoel ontstaan. Vangnetten blijven nodig, maar er komt hoe dan ook een nieuwe realiteit. In Zuid-Limburg stellen ze wel eens: tegenover elke bouwvergunning moet een sloopvergunning staan. Zodoende voorkomen ze lelijke lege plekken of vervallen gebouwen. Nieuw voor oud. De problematiek met leegloop van dorpen en wijken zal zeker niet volledig aan de gemeente Boxmeer voorbijgaan. Daar moeten we dus een antwoord op verzinnen.”

Standvastig
Verstraaten voorziet voor VDB/LO de nodige potentie. “We gaan voor vier zetels en vijf zou helemaal grandioos zijn.” De in Overloon woonachtige vader van drie kinderen en opa van een kleindochter is van mening dat VDB/LO de komende maanden een goed verhaal te vertellen heeft richting de kiezers. “Wij zijn vorig jaar in de coalitie gestapt. Daarin hebben we voor elkaar gekregen dat de lasten voor burgers nagenoeg gelijk zijn gebleven. Ook hebben we ons hard gemaakt voor de faciliteiten in de kleine dorpen. Zo wordt gefaciliteerd dat Volharding (Vierlingsbeek) en andere voetbalclubs een kunstgrasveld kunnen krijgen waar ook andere verengingen gebruik van kunnen maken. Daarnaast pleiten wij ervoor dat de subsidies voor verenigingen in de dorpen op niveau blijven en dat gemeenschapsaccommodaties behouden blijven, zoals we onlangs in Maashees ook voor elkaar hebben gekregen. De begrotingsbehandeling (op woensdag 6 november, red.) zie ik ook als de eerste mogelijkheid om ons uit te spreken waar wij de komende jaren met de gemeente Boxmeer naartoe willen. De komende vijf maanden gebruik ik als intensieve voorbereiding op de verkiezingen en de periode erna. Ook zetten wij in op meer geld voor de bibliotheken in Vierlingsbeek en Overloon en willen wij ontwikkeling van ’t Schaartven. Ik besef heel goed dat er veel op me afkomt als fractievoorzitter en je het nooit voor iedereen goed kunt doen, maar samen met mijn fractie gaan we proberen er iets moois van maken… Als de kiezer dat op 19 maart tenminste wil.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant