Afbeelding

Matige belangstelling op Rooise politieke markt

Politiek 49 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Het was bedoeld als een avond om inwoners te interesseren voor de lokale politiek, naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Helaas was de belangstelling voor de politieke markt niet groot.

[image=260060]

Gemeenteraadsverkiezingen. Wim Daniëls weet op smeuïge wijze een heldere kijk te geven op de lokale politiek.

Zo'n 50 bezoekers bevolkten vorige week dinsdagavond de raadszaal. Het merendeel van de bezoekers waren echter oudgedienden uit de politiek, personen die al regelmatig de publieke tribune bezetten en inwoners die hun mening uitten over recente politieke zaken.
Een dergelijke avond voor de verkiezingen van 2010 heeft destijds 1 raadslid opgeleverd volgens burgemeester Maas. Hij opende de avond met een voorstelrondje langs de huidige politieke vertegenwoordigers.
Wim Daniëls leidde vervolgens de avond. Met de nodige humor en woordspelingen gaf hij een heldere kijk op de politiek. Hij vroeg een aantal raadsleden naar de motivatie voor hun inzet in de raad.
Zo probeerde hij duidelijkheid te verschaffen in het verschil tussen raadsleden uit de coalitiepartijen en de oppositie. Maar ook trok hij de conclusie dat je het voor de euro's niet hoeft te doen; de maandelijkse vergoeding ligt dicht bij die van een krantenbezorger.
De politieke kleur is lokaal van minder belang dan in de landelijke politiek. Veel zaken hebben niets met kleur van doen. "Ik heb nog nooit een liberale lantaarnpaal gezien." vertelde Michiel van Seventer.
Vanuit het publiek werd het gevoel geuit dat er vaak niet naar de inwoners geluisterd wordt. De raad moet alles in een groter geheel bekijken en toetsen aan regelgeving. Dan is het echter wel belangrijk dat raadsleden goed uitleggen aan de bevolking waarom iets op een bepaalde manier moet.
"Ik mis de jeugd." stelde Jos Wijn vast aan het einde van de avond. En hij had het bij het rechte eind. Op de uitnodiging 'Wie kleurt de Rooise politiek?', liet de jongere generatie het afweten deze avond. Volgens Wim Daniëls een trend die in veel plaatsen speelt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant