Afbeelding

Eeuwfeest eerste steenlegging Sint-Martinuskerk

Algemeen 61 keer gelezen
SINT-OEDENRODE – Vandaag , dinsdag 15 oktober 2013, is het precies 100 jaar geleden dat de toenmalig pastoor van Sint-Oedenrode, Antonius van Erp, de eerste steen heeft gelegd voor de huidige Sint-Martinuskerk.

[image=259587]

Deze steen bevindt zich in het fundament van de pilaar die het huidige hoogkoor (priesterkoor) met de daarvan rechtsgelegen St.Odakapel (zijaltaar) verbindt. Zo zijn de heilige Oda en de heilige Martinus met elkaar verenigt.

In de oorkonde van de eerste steenlegging lezen we het volgende:
“In het jaar Onzes Heeren 1913 den 15 October, 740 jaren na de stichting eener kerk op deze plaats door Hildeware, Gravin van Rode; 415 jaren na de vernieuwing van ’t Hoogkoor; 330 jaren nadat zij door de Staatschen onder Baron van IJsselsteijn in brand werd gestoken; 115 jaren nadat zij omtrent op dezelfde fundamenten onder pastoor Henricus Pijnenborgh werd gebouwd, is onder het Pausschap van Pius X, onder de regeering van Koningin Wilhelmina, onder ’t Bestuur van den Bisschop Wilhelmus van de Ven en met zijne machtiging, de eerste steen gelegd door Antonius Joannes van Erp, Pastoor der Parochie, ter ere van de Allerheiligste Drieëenheid, den Vader, den Zoon en den H. Geest, ter eere van de H. Maagd Maria, den H. Jozef, ter eere van de patroonheiligen der kerk den H. Martinus en de H. Oda, aan den hoek van den kruispilaar, die het hoogkoor met de St. Odakapel verbindt, in tegenwoordigheid van het Kerkelijk en Burgerlijk Bestuur, den Architect W. van Aalst en den aannemer W. Smeets, den Wele.Heer Kap. Adr. De Bont, G. Daandels, vele Parochianen.”
In de gedenksteen aan de buitenzijde van het hoogkoor (aan de kerkhofzijde) is een gedenksteen opgericht die (in het latijn) herinnert aan de eerste steenlegging. In vertaling luidt deze tekst:
“De eerste steen is gelegd door pastoor A.J. van Erp op 15 oktober 1913 ter ere van de heilige Martinus”

Dinsdag 15 oktober herdenkt de Odaparochie deze steenlegging met de bede van Koning Salomo: “Laat uw ogen dag en nacht waken over deze tempel en over het heiligdom waarvan Gij gezegd hebt dat uw Naam daar zou wonen, en luister naar het gebed dat uw dienaar op deze plaats tot U richt.” (I Koningen 8, 29)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant