Afbeelding

Roos Aben houdt van wethouderschap

Politiek 63 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Haar terugkeer op de wethouderspost aan de Brink eind vorig jaar was voor Roos Aben net zo verrassend als voor de buitenwacht. Energiek, met veel kennis van zaken en vooral met veel rust pakte ze het karwei op en inmiddels wordt ze daar in de gemeente Sint Anthonis alom om gewaardeerd.

Het bevalt haar uitstekend op het pluche van het gemeentebestuur. Onomwonden zegt Roos dat ze best een nieuwe termijn zou ambiëren. Maar dat hangt af van de uitslag van de raadsverkiezingen, het coalitieprogramma en of de coalitiepartijen haar voor de wethouderspost op het oog hebben. “Mijn hart ligt nog steeds bij deze baan. Als ik gevraagd wordt, zal ik daar serieus over nadenken.” De kans is niet denkbeeldig, want SAN-fractieleider Ad de Kort bevestigt dat ingeval zijn partij weer in de coaltie belandt, Roos Aben namens zijn partij kandidaat is voor een wethouderspost.

[image=259239]

Terugkeer
Routinier Roos Aben-Bellemakers (57) is sinds 1989 politiek actief namens Samen Welzijn. Vele jaren was ze raadslid en van 2004 tot 2010 kende ze haar eerste periode als wethouder. Na de verkiezingsnederlaag van haar partij in 2010, verdween ze plots uit beeld. “Ik heb een opleiding tot directeur Brede school gevolgd en daarnaast was ik bestuurlijk actief voor ouderen (SWOSA) en jongeren (Kindcentrum) in onze gemeente.” Taken die ze uit handen moest laten vallen toen ze eind 2012 weer wethouder werd.
Ze kreeg een bijna op maat gesneden portefeuille, met voor haar geliefde terreinen als onderwijs, gezondheidszorg, leefbaarheid en kunst en cultuur. “Het zijn onderwerpen die me liggen. In was er drie jaar uitgeweest, maar omdat ik het ben blijven volgen had ik de dossierkennis zo weer paraat.” Aben denkt dat dit ook een belangrijke reden is geweest waarom de drie partijen juist bij haar uitkwamen.

Rust
Er moest aan de Brink orde op zaken worden gesteld in een rusteloos gemeentehuis. De gemeentesecretaris werd vervangen en vacante posten werden ingevuld. “Iedereen was ervan doordrongen dat we verantwoordelijkheid moesten nemen. En ik moet zeggen, dat het tot nog toe uitstekend werkt want we zijn weer met de inhoud bezig.”
Haar comeback was nogal verrassend. “Je gaat er niet vanuit dat in één bestuursperiode twee keer een college valt.” Het was Ad de Kort, fractieleider van SAN, die haar na de breuk tussen CDA en VVD polste voor een onafhankelijk wethouderschap namens de nieuwe coalitiepartijen SAN, VVD en Samen Welzijn. Eenzelfde positie heeft haar collega-wethouder Wouter Bollen, die van VVD-huize is. “Het getuigde van groot verantwoordelijkheidsgevoel dat hij het zo heeft aangepakt”, complimenteert ze De Kort.
Roos mocht veel loftuitingen ontvangen voor de manier waarop ze invulling gaf en geeft aan haar functie. “Dat is mooi, maar ik probeer dan wel uit te leggen dat het niet aan een persoon ligt. Het is een resultaat van teamwerk.”
“Ik heb me altijd wethouder van de raad gevoeld, dus ben ik dat nu ook van het CDA.” Haar onafhankelijke positie vraagt soms wel om andere accenten dan in haar vorige wethouderstermijn. “Van de andere kant ben ik een mens met bepaalde opvattingen. En die heb ik niet fundamenteel moeten offeren.” Bij onderwerpen als grondverkoop en uitbreiding van de veehouderij wil ze, binnen en buiten het college, nuances vanuit haar politieke basis aanbrengen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant