Afbeelding

Herindeling Boxmeer en Sint Anthonis?

Politiek 56 keer gelezen
BOXMEER - De gemeenteraadsfracties in Boxmeer staan unaniem achter een herindeling met de gemeente Sint Anthonis. Dat blijkt de uitkomst van een tweetal werkvergaderingen van de raad. Het streven om tot een gemeentelijke fusie te komen werd afgelopen week bevestigd door de gemeente Boxmeer. De gemeente Sint Anthonis spreekt in een korte verklaring van een ‘in de toekomst intensievere samenwerking’.

[image=258938]

Hij woog zijn woorden, lachte en zei: “Een ambtelijke fusie leidt eigenlijk altijd tot een bestuurlijk samengaan. Die stap lijkt mij dus niet aan de orde.”
Aan het woord: Karel van Soest, burgemeester van de gemeente Boxmeer. Hij bezigde deze woorden vorige week in het interview met nieuwsblad De Maas Driehoek, waarin onder andere de samenwerking tussen beide gemeenten aan bod kwam. Profetisch kunnen zijn woorden niet worden genoemd, want al toen wist hij dat ‘zijn’ gemeente Boxmeer een persverklaring zou uitdoen waarin de wens van een gemeentelijke herindeling werd aangekondigd. “Een ambtelijke samenwerking hebben we afgewezen”, vertelt Van Soest nu. “Als het aan ons ligt, gaan we toewerken naar een herindeling.”

Opvallend
Een woordvoerder van de gemeente Sint Anthonis laat weten dat ‘een herindeling op dit moment alleen nog maar de wens is van de gemeente Boxmeer en bij ons de raad zich hierover nog moet uitspreken’. “De gemeenteraad spreekt uit dat de toekomst van de gemeente Sint Anthonis in het Land van Cuijk ligt. Hierbij past (...) een intensievere samenwerking tussen onze gemeente en de gemeente Boxmeer”, luidt de officiële reactie van de gemeente Sint Anthonis. Opvallend, omdat dit hetzelfde standpunt is als voor afgelopen zomer, toen besloten werd om via werkvergaderingen een samenwerking te verkennen. Van Soest: “De verklaring van de gemeente Sint Anthonis bevreemdt me. Ik ben dan ook erg benieuwd welke richting zij op willen, want de vragen die voorlagen waren duidelijk. Onze stellingname is ook zeker niet voorbarig. Wij hebben als gemeenteraad antwoord gegeven op de vragen die voorlagen (ambtelijk samen of fuseren, red.). Onze voorkeur heeft een fusie.”
Volgens Van Soest is een fusiegemeente bij een wederzijds ‘ja’ niet eerder dan in 2015 of 2016 een feit.

Vervolgstappen
De gemeenteraden van Boxmeer en Sint Anthonis bespraken gisteravond (maandag) het standpunt van Boxmeer alsook het vervolg van het proces. De Boxmeerse raad spreekt donderdag 10 oktober over herindeling; op maandag 21 oktober is de raad in Sint Anthonis aan de beurt. "Maar misschien wordt dit nog wel verder naar achteren geschoven", besluit Van Soest. "Ons standpunt is in ieder geval duidelijk."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant