Afbeelding

Hendriks: ''CDA weer herkenbaar worden"

Politiek 73 keer gelezen
CUIJK - Als eerste fractie in de gemeente Cuijk maakte het CDA vorige week bekend dat Joost Hendriks (26) namens die partij als lijsttrekker de gemeenteraadsverkiezingen ingaat. “Het CDA moet weer herkenbaar worden”, stelt Hendriks.

[image=258925]

“De lijst van het CDA weerspiegelt de drie speerpunten waarnaar ons bestuur op zoek was: vernieuwen en verjongen (1), het moet een goede weerspiegeling zijn van de lokale samenleving (2) - man/vrouw, Cuijk en omliggende dorpen - en kwaliteit (3). Daarin zijn we ons inziens in geslaagd, met ook mensen op de lijst uit de kerkdorpen. Het CDA is van oudsher een partij die het goed doet in de kleine dorpen”, weet Hendriks.

‘Herkenbaar’
“Voor de lokale politiek, en dus ook voor het CDA, valt er nog een wereld te winnen”, vervolgt Hendriks. “We moeten herkenbaar en aanspreekbaar zijn en ook een eerlijk en duidelijk verhaal overbrengen. Bij maatschappelijke thema’s moeten we niet vervallen in ambtelijke taal, maar het gewoon goed uitleggen!”

Verkiezingsitems
Hendriks doelt bij ‘een goede uitleg’ op zaken als de zondagopenstelling en de verhuizing van het Merletcollege. Hendriks: “De besluitvorming hierover was gewoon slecht en niet uit te leggen aan burgers.”

Samenspel
Een ander speerpunt is de ‘participatiesamenleving’. “De gemeente is verantwoordelijk voor de budgetten, maar het is belangrijk dat we een handreiking doen naar burgers. Ambtenaren moeten bij besluitvorming over onderhoud, de vernieuwing van wegen, de keuze van bomen, et cetera, vaker de wensen van burgers in de plan- en besluitvorming betrekken. Als we willen dat burgers meer zelf gaan doen, dan moeten we als gemeente daarin het voortouw nemen. Hetzelfde geldt voor de zorgtaken waarvoor de gemeenten in de toekomst verantwoordelijk worden. Waar mogelijk uitgaan van eigen kracht. Mensen beschikken vaak over een netwerk van familie, buren en vrienden, waardoor ze meer kunnen dan men denkt. Bovendien hoop ik dat de transitie ertoe bijdraagt dat mensen weer meer naar elkaar omkijken. De overheid moet bepaalde zaken, deels gedwongen door bezuinigingen, toch vaker overlaten aan de burgers zelf.”

Samenwerking
Over het Land van Cuijk zegt Hendriks tot slot: “Daarin moet de politiek zich dienstbaar opstellen. Waarom zou je als politiek nu vol uitspreken dat je voor of tegen bent, terwijl bij zoiets belangrijks vooral ook de burger een stem behoort te hebben. Hoe die raadpleging eruit moet zien, weet ik op dit moment nog niet.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant