Afbeelding

Schriftje pastoor Oploo 'mooiste archiefstuk'?

Religie 118 keer gelezen
OPLOO - Het schriftje van de pastoor uit Oploo (1786) dingt mee naar de titel ‘mooiste archiefstuk uit alle Nederlandse collecties’ in de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’. Van de vijftien archiefstukken van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) die deze zomer meededen aan de regionale voorverkiezing, is dit archiefstuk met de meeste stemmen uit de bus gekomen.

[image=255349]

De tweede plaats gaat naar de foto van de wasbeurt gemaakt in Ravenstein in 1935 (fotopersbureau Het Zuiden), gevolgd door het archiefstuk over de Italiaanse oplichter uit Boxtel uit 1749.

Aansprekend
Het schriftje van de pastoor is eigenlijk geen indrukwekkend charter, of prachtig zegel, maar een eenvoudig brievenboek geschreven door pastoor Van den Heuvel uit Oploo. Het winnende fragment gaat over een huwelijk dat niet doorgaat. Waarom dit schriftje de meeste stemmen heeft gekregen? Deze petite histoire brengt de achttiende eeuw op een sprekende manier tot leven en is tegelijkertijd zo herkenbaar in onze tijd.
Fragment uit het schriftje: 'De pastoor schrijft in 1786 uitgebreid aan zijn broer over een jong stel dat wil trouwen. Matthijs de Klijne (omschreven als ‘een goede sukkelaar’) heeft begin 1786 een huis gekocht. “Het kooitje is klaar, het wordt tijd voor een vogeltje.” Dat vogeltje is Anna Graat uit Ledeacker, ‘een brave Christelijke en Godsvrezende dochter’. De ondertrouw wordt afgekondigd, maar dan maakt Peter Pauli van Wanroij bezwaar. Anna zou met hém trouwen; ze had zelf gezegd dat ‘zij het doen zoude’. De strijd breekt los; er worden afkoopsommen aangeboden, er volgen processen en ruzies. Maar uiteindelijk loopt het allemaal goed af. Een fijne “feel good movie”, gevangen in een eeuwenoud schriftje.'

Landelijke verkiezing
Het schriftje van de pastoor moet het in de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar' opnemen tegen zo’n veertig andere archiefstukken uit geheel Nederland. De hele maand oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, is er mogelijkheid tot stemmen. Verkies het schriftje van de pastoor van het BHIC tot hét mooiste archiefstuk van Nederland en stem vanaf 1 oktober via http://www.onsdna.nl/stukvanhetjaar.

BHIC
Bezoekers die dit schriftje en andere mooie stukken willen zien, krijgen daartoe de gelegenheid tijdens Open Monumentendag ‘s-Hertogenbosch, op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur. En dat kan ook tijdens Maritiem ’s-Hertogenbosch op zaterdag 21 en 22 september, het BHIC is dan ook open van 10.00 – 17.00 uur. Meer informatie op www.bhic.nl/nieuws.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant