Afbeelding

Kraamverzorgster mee naar Maasziekenhuis

Gezondheid 149 keer gelezen
BEUGEN - Als na een (thuis)bevalling een baby enige tijd in het ziekenhuis moet verblijven dan kan de moeder met haar eigen kraamverzorgster de hele dag ook terecht in het Maasziekenhuis. Deze naar het ziekenhuis ‘verplaatste kraamzorg’ draaide tot nu toe proef bij Maasziekenhuis Pantein. De proef verloopt zó positief dat deze vorm van geïntegreerde zorg voortaan een blijvende dienstverlening is van de samenwerkende kraamzorgpartijen en Maasziekenhuis Pantein.

[image=255228]

Ouders kunnen hun acht dagen kraamzorg desgewenst thuis en in het ziekenhuis inzetten. De kraamverzorgende kan, naast de zorg voor moeder en kind in het ziekenhuis, ook in de woning van de kraamvrouw huishoudelijke taken verrichten.
Maasziekenhuis Pantein is het enige ziekenhuis in de regio Nijmegen-Venray waar deze vorm van kraamzorg wordt aangeboden. Moeder en kind krijgen de kraamzorg (deels) al in het ziekenhuis, die normaal gesproken thuis wordt verleend. Kraamzorg Pantein, Groene Kruis Kraamzorg en PVG Bemiddelingsburo zijn de andere drie partijen die meewerken aan deze zorgverlening.

Best mogelijke zorg
“Een gezin moet tijdens en na de zwangerschap kunnen genieten en vertrouwen op de best mogelijke zorg”, aldus directeur Theo Gerritsma van Kraamzorg Pantein: “Gezamenlijk bieden we de klant deze zorg.” Kinderverpleegkundige Lucy Janssen van het Maasziekenhuis: “Vanuit de gedachte dat het goed is voor de moeder en het kind om samen te zijn, hebben we destijds als proef de zorg van alle partijen daaromheen georganiseerd.”
Manager Carin Simmelink van Kraamzorg Pantein-Vivent is één van de initiatiefnemers. “Wij zagen ook hoe vervelend het is voor moeders om gescheiden te worden van hun pasgeboren kind. Onze ervaringen en die van onze klanten zijn positief. Van hen horen we ook terug dat ze de verplaatste kraamzorg een fantastische mogelijkheid vinden en daar gaat het tenslotte om.”

'Heel prettig'
Teamleider Carola van Dijk van het Maasziekenhuis Pantein geeft aan dat de ouders deze persoonlijke aandacht als ‘heel prettig’ ervaren. “Een ander voordeel is dat de begeleiding van de moeder door de kraamverzorgende direct al kan starten. Dit maakt de overgang van het ziekenhuis naar huis kleiner. Deze werkwijze sluit heel mooi aan bij de visie van ons ziekenhuis: moeder en kind zoveel mogelijk samen te laten zijn en zorgen voor een goede hechting. ”
Voordelen van de verplaatste kraamzorg zijn het bevorderen van de hechting tussen moeder en kind; beter stimuleren van de borstvoeding; betere signaalfunctie en groter totaalbeeld professionals; betere zorg rondom moeder en kind. Verder krijgen de medewerkers van de betrokken partijen meer begrip voor elkaars professie, verantwoordelijkheden en wordt de gezamenlijk geboden kraamzorg versterkt en verbeterd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant