Afbeelding

Er zijn voor een ander

Religie 180 keer gelezen
SINT-OEDENRODE – ‘Vurig in het geloof staan’ dat is een van de belangrijkste dingen die Marloes Stehmann (26), Elianne Ardts (21) en Rosalie Ardts (18) uit de Odaparochie is opgevallen tijdens de katholieke Wereld Jongeren Dagen in Brazilië. Op dit grootste internationale jongerenevenement zijn jongeren van 18 tot en met 30 jaar van alle geloofsovertuigingen welkom.

[image=252903]

Twee jaar geleden bezochten de drie Rooise dames de Jongerendagen in Madrid en die smaakten naar meer. Mede dankzij de (financiële) hulp van verschillende parochianen konden Marloes, Elianne en Rosalie de Wereld Jongeren Dagen in Brazilië bezoeken. Van 13 tot en met 31 juli volgden zij de georganiseerde reis Campo Belo waarin het katholieke geloof, vrijwilligerswerk, bezinning en een ontmoeting met de paus en jongeren van over heel de wereld centraal stonden.
Voorafgaande aan het hoofdprogramma in Rio de Janeiro verbleven zij bij de Paters Kruisheren in Campo Belo (circa 500 km ten noordwesten van Rio) en bezochten zij een boerderij voor drugsverslaafden, een bejaardencentrum, een kinderconsultatiebureau en een koffieplantage. Ondanks de trieste levensomstandigheden leek het overal waren zij kwamen feest. Marloes, Elianne en Rosalie hebben dit als een grote rijkdom ervaren evenals de overtuiging waarmee men gelooft in de aanwezigheid van Jezus. “Wij werden super gastvrij ontvangen met steeds weer een overvloed aan lekker eten. Men had er overduidelijk veel moeite voor gedaan en was vereerd om ons te ontmoeten.” aldus Elianne. “We wilden graag helpen en onze inzet leveren maar onze aanwezigheid bleek al een heel groot cadeau” zegt Rosalie. “Het is zo bijzonder om te zien dat alleen ons zijn al zoveel kan betekenen voor een ander” vult Marloes aan.

Discipelen
Als thema voor de Wereldjongerendagen 2013 heeft emeritus-paus Benedictus XVI de oproep van Jezus uit Mattheüs gekozen: “Ga en maak alle volkeren tot mijn discipelen” (Vlg. Mattheüs 28:19). Marloes, Elianne en Rosalie willen dit thema in Nederland voortzetten door mensen te vertellen wat het geloof hen biedt. Ze zien ook mogelijkheden om de kerk te verjongen. Marloes: “In de kerk hoeven de diensten niet zo sober te zijn. In Brazilië gingen wij dagelijks naar een mis. De liturgie was weliswaar ongeveer hetzelfde als hier maar de liederen, de voorbeden en de vredeswens maakten het vaak tot een waar feest. De liederen werden niet alleen meegezongen maar er werd geklapt en gezwaaid met vlaggetjes. En de vredeswens werd met alle aanwezigen gedeeld door iedereen te knuffelen. Met als gevolg dat dit soms een uur in beslag nam en de vredeswens daarom weleens werd overgeslagen. De gemeenschapszin, de dagelijkse missen en het bidden en praten geven veel inspiratie en zijn een ware ‘boost’. Er zijn voor een ander is zo belangrijk. Misschien is het een idee om een Braziliaans feest te organiseren en zo onze ervaring te delen.”

Vrienden
De gastvrijheid, de sfeer, de ontmoetingen, het met 3 miljoen mensen overnachten op Copacobana strand en het gezamenlijk bidden van het Onze Vader (ieder in zijn eigen taal) zijn unieke ervaringen. Temeer daar dit alles vreedzaam, zonder noemenswaardige problemen kan.
Tijdens de Emmausgesprekken, waarbij men een op een met elkaar in gesprek gaat, voelt men vaak een diepe verbinding en ervaart dat Jezus ‘meeloopt’. Het aantal Facebook vrienden van de dames is de afgelopen weken dan ook sterk toegenomen.
Nu is het even bijkomen want er is wel heel veel gesproken, gedanst en gezongen. Na de Braziliaanse regen en kou is het hier genieten van het zomerse weer. Evenals van ongedwongen douchen zonder eerst te moeten bedenken of het wel handig is vanwege overvolle wc’s of nog niet opgewarmde leidingen.
Over drie jaar zijn de Wereld Jongeren Dagen in Krakow (Polen). Of de drie Rooise dames er dan bij zullen zijn is de vraag, maar moesten ze er nu voor tekenen dan zouden ze het direct doen.
Meer info: www.wjd.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant