Afbeelding

Fusie Boxmeer-Sint Anthonis nu op tafel

Politiek 57 keer gelezen
SINT ANTHONIS - De colleges van de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis leggen hun gemeenteraden twee samenwerkingsvarianten voor: één voor verdergaande ambtelijke samenwerkng en één die moet leiden tot een nieuwe gemeente Boxmeer-Sint Anthonis.

Met dit voorstel, dat maandag door de burgemeesters Karel van Soest (Boxmeer) en Marleen Sijbers (Sint Anthonis) werd toegelicht, volgen de beide colleges het voorstel van de beide gemeentesecretarissen Harry van de Loo (Boxmeer) en Simon Middelkamp (Sint Anthonis).
Van de Loo en Middelkamp hebben in hun voorstel ook de financiële situatie van de beide gemeenten betrokken. Hiertoe heeft Ernst en Young (de accountant van zowel Boxmeer als Sint Anthonis) een rapport uitgebracht. Uit deze ‘onderlegger’ blijkt dat beide gemeenten financieel gezond zijn en dat er financieel-technisch geen noodzaak is om verder samen te werken en dat de beide gemeente de begroting op orde hebben. “Als we inzetten op verdere samenwerking is dat geen noodsprong. We kunnen vanuit de eigen kracht op basis van gelijkwaardigheid samenwerken”, sprak Van Soest.

[image=250163]

Het voorstel is een antwoord op het verzoek van de beide gemeenteraden. Het sluit ook aan bij bewegingen bij de provincie (Rapport ‘Veerkrachtig Bestuur’), het Graafs Manifest (één gemeente Land van Cuijk als stip aan de horizon) en de uitvoerige opdracht die via de ‘transitie’ (gemeentelijke uitvoering WMO) op de beide gemeenten afkomt.
Wanneer de beide gemeenteraden (parallel) de beide varianten behandelt, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad van Sint Anthonis heeft na de zomervakantie een aantal ‘Heidagen’ gepland. Het is volgens burgemeester Sijbers voor de hand liggend dat het voorliggende voorstel dan ook aan de orde zal komen.

[image=250164]

Bestuurlijk
Een bestuurlijke samenwerking is de meest vergaande vraag die aan de gemeenteraden van Boxmeer en Sint Anthonis wordt voorgelegd. Een Land van Cuijkse gemeente is een stap te ver, maar de beide raden mogen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een fusie Boxmeer-Sint Anthonis. “Een herindeling kan alleen maar slagen op basis van gelijkwaardigheid. Anders werkt het niet. Niet dat de ene de ander opslokt, zo is het niet”, aldus Van Soest. Afstemming is gewenst. “Ik kan me ook voorstellen dat de beide gemeenteraden er in gezamenlijkheid over willen spreken”, aldus Sijbers.

Ambtelijk
De huidige (ambtelijke) samenwerking is met vier disciplines (o.a. P&O en ICT) nog beperkt van opzet maar wordt daar waar mogelijk uitgebouwd. Beide gemeenten zijn tevreden over de terreinen waarop nu al wordt samengewerkt. De uitbouw van de ambtelijke samenwerking kan een autonoom (sneller) spoor doorlopen dan een bestuurlijke fusie.
Want mochten de beide raden besluiten tot bestuurlijke samenvoeging, dan kan daar wel twee jaar overheen gaan. “Er moeten meer procedures worden doorlopen. Uiteindelijk moet daar in de Tweede Kamer een wet voor worden aangenomen”, zei Van Soest.
Een stappenplan voor het behandelen van het gezamenlijke collegevoorstel is er nog niet. Dat wordt uitgezet door de presidiums van de beide raden. Deze agenderen het voorstel, zodra ze het rijp vinden voor behandeling.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant