Afbeelding

Dré, de gouden wandelaar

Opmerkelijk 120 keer gelezen
OEFFELT – Ze komen uit alle windstreken van het land, speciaal om de Maas en Viltmars te lopen. Dit jaar worden er nog meer lopers verwacht, want het is 50e editie van deze vermaarde tocht. Voor één man wordt het ongetwijfeld heel speciaal, want hij is de enige die zondag 30 juni voor de vijftigste keer de Oeffeltse tocht hoopt te volbrengen: Dré Zeelen uit Haps. Hij is lyrisch over zijn favoriete mars. “De laatste tocht voor de Vierdaagse moet je naar Oeffelt gaan.”

De oud-caféhouder die zeven jaar geleden Zaal Buitenlust van de hand deed is 74 jaar maar al jaren een begenadigd wandelaar. Hij liep in Oeffelt de 50 km, 40 km en sinds enkele jaren de 30 km. “Dit is de laatste jaren mijn enige oefentocht voor de Vierdaagse van Nijmegen. En die loop ik dan zo uit.” Nooit is hij uitgevallen. Zijn geheim? “Ik heb hele goede voeten.” Speciale wandelschoenen heeft hij niet eens. “Dit zijn de Mephisto’s waar ik altijd op loop. Die lopen lekker.”
Dré begon al op zijn 17e te wandelen en ook toen hij op 28-jarige leeftijd in het café ging werken (eerst in Cuijk, later Haps), kwam daar geen einde aan. “Ik startte altijd vroeg en ging dan snel naar huis. Want ’s middags moest ik achter de tap.”
In de loop van de jaren liep hij veel marsen, zowel in het binnen- als buitenland. Maar met Oeffelt bouwde hij iets speciaals op. Want het is hier altijd zo gemoedelijk onder elkaar.” Na de eerste jaren met een paar honderd deelnemers, ligt het aantal wandelaars nu rond 1200 tot 1500 bij mooi weer. “Vroeger werd er veel in groepen gewandeld, zoals de brandweer, de steenfabriek en jeugdclubs. Dan werden er na afloop prijzen uitgereikt voor marcheren”, zegt Dré lachend.

[image=248995]

Het is niet alleen een perfecte oefentocht voor Dré en andere wandelaars die de Vierdaagse van Nijmegen gaan lopen, het is ook een van de mooiste en gevarieerde tochten. Vanuit het ochtendgloren wandelen de deelnemers door de prachtige Vilt en het Maasheggengebied naar de Maasbrug. Daar gaat het de rivier over en wordt koers gezet richting de grens met Duitsland. Rustplaats Un Eindje Um met sfeerorkest Tjoek is een must, waarna een bijna nostalgische lus wordt gemaakt rond het in zondagrust gedompelde Kessel. Langs wuivend graan en andere akkergewassen, het pad langs de Niers, de Viller Mühle en dan via Un Eindje Um over het verpauperde Roepaanterrein en dan over het Duits lijntje via Gennep de Maas over voor het slotstuk naar Oeffelt waar de lopers worden gedragen door de vrolijke muziek van het orkest PKL. “Die zijn destijds binnengehaald door mijn voorganger Jan van de Boom. Ze komen hier al jaren.”
Hans Thijssen (60) is dertig jaar bestuurslid van Un Eindje um, waarvan al weer vijftien jaar voorzitter. Hij is trots op zijn club en op de hooggewaardeerde Oeffeltse mars. “In de beginjaren liepen de routes richting Vierlingsbeek, daarna een hele periode richting Mook en toen hebben we besloten om daar tussenin te gaan zitten én de grens over te steken. Dat bleek een gouden greep.” Hij hoopt op mooi weer (“meestal zit dat wel goed”) en veel deelnemers. Onder zijn leiding staan dertig vrijwilligers zondag klaar om de wandeltocht vlekkeloos te laten verlopen. Als extra service voor kleurenblinden, zijn er nieuwe codes op de Links- en Rechtsaanduidingen geplaatst. “Dat is door cliënten van van Dichterbij gemaakt. Best een mooi project”, zegt Thijssen. Ook kunnen wandelaars na de finish gratis gebruik maken van een masseuse. Dré Zeelen zal het zeker doen. “Ik zal zorgen dat ik op tijd binnen ben. Dan kom ik zeker aan de beurt”, lacht hij. Zeker is dat Zeelen in de bloemen wordt gezet. “Maar hoe we dat gaan doen, daar vertellen we nu natuurlijk nog niet”, zegt Hans Thijssen.
De 50e Maas en Viltmars van WSV Un Eindje Um van 30 juni kent ook dit jaar afstanden van 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40 en 50 km. Het startbureau is bij Café-zaal d’n Buurman, Dorpstraat 16 in Oeffelt. Deelnemers aan de vier langste afstanden starten tussen 6.00 en 9.00 uur, de vier kortere afstanden tussen 8.00 en 12.00 uur). Bij gelegenheid van de 50e Oeffeltse mars, ontvangt elke deelnemer een bijzonder aandenken. Zie verder www.maasenviltmars.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant