Afbeelding

Helma en John: ‘Onze tuin is ons alles’

Wonen 134 keer gelezen
OVERLOON – Tuinieren, dat is de gezamenlijke passie van Helma (47) en John Maassen-Jansen (46). Omdat hun tuin in het dorp ‘helemaal af’ was, gingen ze op zoek naar een huisje in het buitengebied met een ruime tuin. Hun droomplek vonden ze vijf jaar geleden aan de Rondweg in Overloon.

“Eerst hebben we twee jaar het huis verbouwd en toen zijn we aan de tuin begonnen. Die onderging een complete metamorfose. “We hebben de oude tuin op de kop gezet.” Behalve de vijver, een bosje en enkele grote bomen herinnert niets meer aan de vroegere tuin.
De forse tuin (3000 m2) is door John en Helma zelf ontworpen. “We hebben de basislijnen gelegd. Er komen wat borders bij en enkele pergola’s. Want we willen een tuin die diep en spannend is.”

[image=248686]

Ze begonnen met de herinrichting aan de voorkant en zijkanten van hun woonboerderij en zijn nu al meer dan een jaar bezig in de ruime achtertuin. “Als ik die ergens zou moeten indelen, zou ik het een landelijke romantische gebruikstuin willen noemen”, zegt Helma. Die romantiek wordt mede bepaald door de dieren, want er lopen kippen, geiten en natuurlijk hun honden Conjo en Zenna.
Eerst werd de grond goed bemest met 1,5 container champignonmest, een geschenk van de buurman. Planten haalden ze her en der; met veel kleur en geur, met heel veel beuk (600 planten) maar ook met ‘snoepfruit’ als braam en druif.

[image=248687]

De paden en stoepjes maakten ze van omgekeerde grindtegels en klinkers, net zoals een nostalgisch zitje. “Dat muurtje is gemaakt van oude kloostermoppen. Dat mag je hergebruik noemen”, vertelt John. Een pad door de bosschage is bedekt met houtsnippers.
Tegen de achtermuur hangt een reeks nestkastjes, waarvan in twee koolmeesjes hebben gebroed en één in gebruik is genomen door wespen. “Ik ben erg benieuwd wat ze gaan doen. Zo lang we er geen last van hebben, laten we ze hun gang gaan.”
Om de planten water te kunnen geven, wordt hier het regenwater opgevangen in regentonnen. En ze lieten een put slaan (100 meter diep), waar prima water uitkomt om bij droogte te sproeien. Onkruidbestrijding gebeurt uitsluitend biologisch. “En de vogels halen veel ongedierte weg uit de tuin. Die zorgen zo voor ecologisch evenwicht.”
Composteren, dat hadden ze bij hun vorige woning al helemaal onder de knie. “Je moet wel wat bijsturen met water en kalk. Maar onze compost is perfect.”

[image=248688]

Klaar zijn ze er nog lang niet mee, en dat hoeft ook niet. “Kijk”, wijst Helma, “daar willen we hoge elementen.” Zowel voor als achter het huis komt een pergola met trelly’s. “Bij die voor het huis, willen we blauwe regen.” De achtertuin willen ze afronden met een serie knotwilgen. De nieuwe elementen moet ook zorgen voor verrassende doorkijkjes (“het mag best wat spannender”). In het aanpalende weiland (0,5 ha) loopt nu een paard, maar dat willen ze graag ontwikkelen tot dierenwei.
“Wij genieten hier intens van. Om dat met andere tuinliefhebbers te delen, willen we onze tuin graag openstellen. Het zou een theetuin kunnen zijn, maar ook een plek waar een ambachtelijke vakman of kunstenaar workshops verzorgt. Daar zijn we nog niet uit!”




Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant