Afbeelding

Zomerexpositie met beelden Gerda Kunst

Kunst en cultuur 65 keer gelezen
SINT MICHIELSGESTEL - In de zomerexpositie van het Oudheidkundig Museum in Sint Michielsgestel zijn vanaf 23 juni, naast de schilderijen van Hanneke Boleij, ook de bijzondere beelden te zien van Gerda Kunst.

De fascinatie voor de magie van het leven in alle dingen is de rode draad door de creatieve loopbaan van Gerda Kunst. Haar materialen zijn botjes van dieren, schelpen, oud hout, vogelveren, boomzaden, ruwe edelsteentjes, leer, stukken verwrongen ijzer of door de zee uitgebeten spullen. Haar thema is het stoffelijke en onstoffelijke samenvoegen tot zinnebeeld, tastbaar en abstract. Het gebruik van schedeltjes van dieren heeft voor Gerda niets sombers, integendeel, het zijn verwijzingen naar gewezen bestaan. Het gaat haar niet om het terugwinnen van leven, het overtrekken van een schedeltje met een nieuwe huid, wat het object een echt vogeltje zou doen lijken, maar om het creëren van een symbool, verwijzend naar een andere werkelijkheid dan het object dat de kijker ziet.
Aan dode voorwerpen wordt een nieuw leven gegund. Een hazenschedel krijgt een ander aanzien, als koetsier. De kaken van een schaap dienen als handgrepen waarmee een wagen voortgetrokken wordt, of zichzelf voorttrekt. De geest van vergankelijkheid nestelt zich in Gerda’s beelden en vaart op haar boten. Charon is de roerganger op voor- of achtersteven om de mens naar absolute vrijheid te voeren. Vogels symboliseren de geest, de bevochten rijheden, en zijn boodschappers van goed en kwaad, kondigen leven en dood aan. In haar beelden versmelten vergankelijkheid en eindigheid tot tere, verstilde taferelen, die op originele wijze haar thema zichtbaar maken.
De expositie is te zien tot en met dinsdag 20 augustus tijdens de openingsuren van het museum, elke dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur. Extra openstelling op zondag 23 juni van 13.00 tot 16.00 uur.

[image=247845]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant