Afbeelding

Nieuwjaarsrede burgemeester Van Soest (Boxmeer)

Politiek 40 keer gelezen
BOXMEER – Tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie, in een stampvol gemeentehuis, proclameerde burgemeester Karel van Soest maandagmiddag zijn nieuwjaarsrede.

Dames en heren.

Hartelijk welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst.
Ik wens u allen namens het gemeentebestuur van Boxmeer een goed, gezond en vooral positief 2012 toe. Ik hoop dat u mooie Kerstdagen en een feestelijk jaarwisseling gehad heeft.
Terwijl ik dit uitspreek realiseer ik mij dat er ook mensen zijn die het in deze dagen bijzonder moeilijk hebben. Moeilijk omdat ze bijvoorbeeld hun dierbaren niet meer bij zich hebben of in nare omstandigheden verkeren. Hen wens ik natuurlijk heel veel sterkte toe.

Het is te doen gebruikelijk, om op dit soort momenten nog eens terug te blikken op het jaar dat we zojuist achter ons gelaten hebben. Dat ga ik ook doen, maar beperkt, want ik wil vandaag vooral op zoek naar uitdagingen en nieuwe perspectieven, naar goede en mooie voorbeelden, naar successen die behaald werden, want veel goede en positieve berichten dreigen nog wel eens overstemd te worden door de negatieve.
Daarbij wil ik ook voorkomen alsof het net is dat alleen de gemeente successen heeft behaald of wil behalen. Onze samenleving is meer dan de gemeente alleen.

[image=201222]

Op de vraag hoe kijkt u terug op 2011, verwacht ik dat veel mensen zullen reageren met zorg en misschien zelfs met pessimisme. Er is in één jaar tijd ook wel erg veel gebeurd dat daar aanleiding toe geeft. De wereldwijde economische crisis, de onrust in het noorden van Afrika en het Midden Oosten, de zogenoemde Arabische Lente, de grove aanslagen in Oslo en Utoya, in Luik en ons eigen Alphen aan den Rijn. Gebeurtenissen die niet hebben bijgedragen aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid.

De gevolgen van de financiële en de economische crisis gaan ook ons niet voorbij. Het lijkt wel of deze crisis de wereld in een houdgreep heeft.

Investeringen worden geschrapt of uitgesteld, financieringen worden nauwelijks nog verstrekt. Wij merken dat bij onze Health Campus waar het licht voor Hansa nog niet op groen staat. Waar de nieuwbouw van het ROC is uitgesteld en de nieuwbouw voor de GGZ zelfs helemaal niet doorgaat. Sterker nog de GGZ gaat weg uit Boxmeer! Een aderlating voor Boxmeer en de regio!
Hypotheken worden minder snel verstrekt met alle gevolgen van dien voor de economie, maar ook voor de woningmarkt. We dreigen in een neerwaartse spiraal terecht te komen. En ……… het beperkt en beïnvloedt ons gedrag enorm.

Natuurlijk zijn er onzekerheden en zijn er terechte zorgen, maar ik vind dat dit niet mag leiden tot algeheel doemdenken. Ook al mopperen we nog wel eens graag over het glas dat half leeg is, we moeten ons ook realiseren dat het dus ook halfvol is. Wij Nederlanders laten ons uiteindelijk nooit in de put praten. We zijn er door de eeuwen heen aan gewend dat alles bevochten moet worden. Het is toch die, wat Balkenende noemde VOC-mentaliteit, die ons altijd doet opveren.

Als politiek bestuur ligt daar, ook voor ons in Boxmeer, de taak om rust te bewaren en met vertrouwen en optimisme de toekomst in te gaan. En ook om anderen daarmee tot stimulans te zijn.

De overheid moet, in tijden van economische crisis, het voortouw nemen door te investeren in de openbare ruimte. Als de markt noodgedwongen verstek laat gaan moet de overheid bekijken of ze die rol - liefst tijdelijk - kan of moet overnemen. In Boxmeer was dit reden om zelf met het initiatief te komen voor de bouw van een appartementencomplex met winkelruimtes aan het Raadhuisplein.

Maar als gemeente moeten we er óók en vooral voor zorgen dat het vangnet van de sociale en hulpvoorzieningen, dat we met zorg hebben opgebouwd – ondanks de onvermijdelijke noodzakelijke bezuinigingen – sterk blijft voor de mensen die het nodig hebben. Wij moeten het houvast grijpen als we het nodig hebben. En het een ander bieden die het gebruiken kan. Dat hoort bij een sociale samenleving als de onze. En daarom kunnen we ook blijven rekenen en vertrouwen op de inzet van de vele mantelzorgers en vrijwilligers die wij rijk zijn.

Ik ben benieuwd of de Maya’s gelijk krijgen. Volgens hun kalender, die een doorlooptijd van 26.000 jaar kent, zal eind 2012 “de omslag” plaatsvinden. Wat dat ook moge zijn. De wereld zal niet vergaan, maar het gaat anders dan we gewend zijn. Hoe dat gaat uitpakken zullen we moeten afwachten, maar dat er in 2011 dingen zijn gebeurd die zullen leiden tot veranderingen is duidelijk.

Zoals het ook duidelijk is dat regelmatig herijking nodig is om te bezien of we nog wel op de goede weg zitten. Een omslag van denken is ook dat we ons moeten realiseren dat de overheid niet meer overal en voor alles verantwoordelijk kan zijn. We zullen meer gebruik moeten maken van de kracht van onze samenleving, onze burgers, verenigingen, instellingen en bedrijven. De gemeentelijke overheid wordt meer en meer een samenwerkende overheid met alle geledingen binnen de gemeente.

Datzelfde geldt ook voor de intergemeentelijke samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking tussen en met andere gemeenten cruciaal is om een eigenstandige sterke positie te behouden. Voor het Land van Cuijk betekent dat dat wij als Boxmeer zullen blijven investeren in een sterke regio door mensen en middelen in te blijven zetten. En met wij bedoel ik zowel de raad als het college, uitgaande van de unanieme ondersteuning van het Graafs Manifest.
In 2012 start in het Land van Cuijk het provinciale traject Krachtig Bestuur. Naar verwachting zal dit meer duidelijkheid brengen in de toekomstige bestuurlijke positie van ons Land van Cuijk.

Het college heeft, als het gaat om bezuinigingen, moeilijke en zware keuzes moeten maken en derhalve ook drastische besluiten moeten nemen. Samen met de raad zijn we tot de conclusie gekomen dat er een omslag gemaakt moet worden. Dat waren en zijn lastige besluiten met soms ingrijpende gevolgen, maar die omslag moest gemaakt worden. Leuk of niet leuk.

Maar gelukkig waren er in 2011 toch ook enkele succesvolle gebeurtenissen.
Ik noem er een paar:

Ingebruikneming Maasziekenhuis, met inzet van het leger;
Overloon werd tweede groenste dorp van Nederland bij de Entente Florale;
Onze gemeentelijke afdeling Sociale Zaken werd verkozen tot een van de beste van Nederland;
Het van lef getuigende raadsbesluit om appartementen te bouwen naast het gemeentehuis;
De uiteindelijke uitspraak van de Raad van State waardoor jonge bewoners zonder zorgen kunnen wonen in hun Live Your Loft;
De start van enkele nieuwe scholen aan het onderwijsplein;
De viering van het 10-jarig jubileum van de Jumelage met Sigmaringen;
De vele nieuwe contacten die zijn opgebouwd n.a.v. de eerste China reis,
En de oplevering van het raadhuisplein.

Voor 2012 staan er ook al enkele mooie uitdagingen op de agenda.
Zoals de Nationale Boomfeestdag die op 21 maart officieel landelijk van start gaat in de gemeente Boxmeer. Die vieren we met de kinderen van de basisscholen uit het Land van Cuijk en hopelijk met Koninklijk bezoek. En de vijfjaarlijkse Wereldtentoonstelling de Floriade die op 5 april in Venlo begint en waaraan we samen met boomkwekerij Ebben uit Cuijk en de andere gemeenten uit het Land van Cuijk deelnemen. Mooie uitdagingen en kansen om de kracht van Boxmeer en de regio te etaleren.
In juni verwachten we een delegatie uit Sigmaringen om een tegenbezoek te brengen en samen met ons het tien jarige jubileum uit 2011 te vieren. In het voorjaar zal het Raadhuisplein feestelijk in gebruik worden genomen. Naar verwachting zijn er meer bouwactiviteiten op Sterckwijck te verwachten en wordt een begin gemaakt met de nieuwbouw van appartementen hier aan het Raadhuisplein. In 2012 verwacht ik ook een aantal ontwikkelingen in onze Recreatieve Poort Overloon zoals die van het Zoo-park, dat wordt uitgebreid en waar woningen worden gebouwd, Liberty Park, waar nieuwe impulsen kunnen komen wanneer duidelijkheid komt in het juridisch geschil rond de Marchall-collectie en het Schaartven, waar ook nieuwe investeringen zullen komen in de verblijfsrecreatie en wellness voorzieningen.
En natuurlijk wordt 2012 in de boeken bijgeschreven als het jaar waarin Oranje Europees Kampioen wordt.

Zoals ik zei wil ik tijdens deze bijeenkomst vooral ook de aandacht vestigen op positieve prestaties en ontwikkelingen. Van successen die bereikt zijn. Het is immers niet de gemeente die altijd tekent voor successen, maar juist de vele burgers die prestaties leveren buiten Boxmeer waar wij de vruchten van kunnen plukken. Ik verwijs ook naar onze kalender “Werelds Boxmeer”.

[image=201223]

Voordat ik die personen uitnodig naar voren te komen wil ik met u een toost uitbrengen op het nieuwe jaar.
Ik wens u allen persoonlijk, voor uw gezinnen en familie, voor uw vereniging, voor uw werk, een heel voorspoedig 2012 waarin liefde, geluk en gezondheid uw deel mogen zijn.
Mensen die zich onderscheiden door sport of politiek. Die prestaties neerzetten die opvallend en/of opmerkelijk zijn.
Mensen die Boxmeer op de kaart zetten en waarbij je als mede-inwoner rechtop gaat zitten als je woonplaats Boxmeer genoemd wordt. Waar je graag naar verwijst bij familieleden of bekenden. Waarvan je een beetje “gaat glimmen”. Zoals Ben Kersten uit Beugen, die er vandaag niet bij is omdat hij als instructeur deelneemt aan de operatie om politiemensen op te leiden in Kunduz.
Mensen die maatschappelijke voortrekkers zijn geworden en daarin ook succesvol zijn. Waar wij trots op zijn. Zullen we ze eens de revue laten passeren?


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant