Afbeelding

Januari is 'openbaarheidsmaand' bij BHIC

Algemeen 42 keer gelezen
BOXMEER - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft januari 2012 uitgeroepen tot 'openbaarheidsmaand'. Iedereen kan nu via de overzichtslijst kennisnemen van documenten, archieven en archiefbestanden die vanaf deze datum openbaar zijn geworden en dus toegankelijk zijn. Zo wordt het vergeten verleden weer actueel. Daarnaast schenkt het BHIC de hele maand januari elke maandag op www.brabantbekijken.nl aandacht aan een paar van die nieuwe archiefstukken.

Ieder jaar worden er nieuwe archiefstukken openbaar. Dat gaat doorgaans geruisloos, maar er zitten vaak boeiende of leuke stukken bij. Het BHIC vervult binnen de provincie Noord-Brabant een belangrijke rol in de openbaarheid van de overheid. Onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd. Maar ook archieven van particulieren komen op de openbaarheidslijst voor. Het BHIC organiseert deze ‘Openbaarheidsmaand’ in navolging van het Nationaal Archief (NA). Het NA organiseert sinds 2010 een Openbaarheidsdag op de eerste dinsdag van het nieuwe jaar.

Regio-archief
Uit de regio Land van Cuijk komen onder meer archiefstukken van Burgelijk Armbestuur Oeffelt (1826-1965), Nederlandse Hervormde Gemeente Boxmeer (1816-1963), Parochie St. Matthias Oploo (1645-1987), het rapport 'Nieuwe gevallen van kanker in de gemeente Haps' (1991) en stukken van het Kantongerecht Boxmeer (1930-1939).

[image=201236]

Informatiebron
Ook zijn dit jaar stukken openbaar geworden uit het archief van de vooraanstaande Brabantse familie Van de Mortel – De La Court. Heel mooi zijn de gedichten die Bauke Bakker schreef bij het overlijden van koningin Astrid van België. Hoe het afliep met de Limburgse Maria Clara van Helden die op 21 juni 1937 moest voorkomen vanwege een dubbele moord, is terug te vinden in de stukken van het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. De gang van zaken in de Tuchtschool De Heijacker in Breda? Ook die stukken zijn openbaar geworden. Verder zien we in het archief van het Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch weer een dik dossier van de Bende van Oss. Opmerkelijk is ook de zaak van Gertrudis Catharina Suijkerbuijk, te vinden in het vonnissenboek van de Arrondissementsrechtbank in ’s-Hertogenbosch. In het betreffende vonnis lezen we dat zij veroordeeld is voor illegale vruchtafdrijving door middel van een spuit met een giftige vloeistof. Schitterend zijn de vrijgekomen stukken uit het archief van Hero Nederland en voorgangers, waarin we een album vinden met de complete advertentiecampagne van 1960 tot 1962.

Openbaarheid
De Archiefwet 1995 bepaalt dat archiefbestanden van overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het archief. Ruim 95 procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de rest geldt een beperking op de openbaarheid, meestal omwille van de privacy van nog levende personen. Over particuliere archieven maakt het BHIC speciale afspraken met de schenkers. De beperkingen gelden altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus zijn er jaarlijks nieuwe archiefdelen in de openbaarheid. Meer informatie: www.brabantbekijken.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant