Afbeelding

Lezing over Hans Holbein in kerk Molenhoek

Kunst en cultuur 34 keer gelezen
MOLENHOEK - De stichting CAM houdt dinsdag 10 januari in de sacristie van de kerk van Molenhoek een voordracht over het leven en het werk van de Duitse schilder Hans Holbein. Deze lezing wordt gegeven door Prof. dr. V. Manuth, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

[image=201238]

Holbein (1497/98-1543) was, naast Albrecht Dürer, de meest invloedrijke kunstenaar op de drempel tussen de late middeleeuwen en de renaissance in het noorden van Europa. Als vooruitstrevende schilder stelde Holbein zich open voor nieuwe onderwerpen en de invloed van de Italiaanse en Nederlandse kunst. Naast altaarstukken van katholieke opdrachtgevers schilderde Holbein vooral portretten.
Van zijn geboortestad Augsburg in Duitsland verhuisde hij rond 1519 naar Basel, een stad met een bijzonder artistiek en intellectueel klimaat. Hier woonde sinds 1514 ook Erasmus van Rotterdam wiens portret Holbein in 1523 schilderde. Op aanbeveling van de grote geleerde reisde Holbein in 1526 naar Londen waar hij gastvrij opgenomen werd in het huis van Thomas More. Omdat er in Basel, o.a. als gevolg van de Reformatie, nauwelijks opdrachten aan schilders te vergeven waren, verhuisde Holbein naar Engeland en werkte hij sinds 1533 in dienst van de Engelse koning Hendrik VIII.

Toegang
De voordracht door Prof. dr. V. Manuth over Hans Holbein wordt dinsdag 10 janauri om 20.00 uur gehouden in de sacristie van de kerk van Molenhoek. De toegangsprijs is 6,00 euro dan wel 3,00 euro (voor Vrienden van CAM). Een kopje koffie of thee is in de toegangsprijs inbegrepen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant