Succes voor vogelwerkgroep

  •   keer gelezen
BOXMEER – Met de plaatsing van een nestkast voor een slechtvalk in een hoogspanningsmast kon de actieve Vogelwerkgroep Boxmeer en Omstreken medio januari een nieuw succes noteren.

[image=202918]

De plaatsing van de kast in de mast van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnetwerk, is ook een persoonlijk succes voor de 60-jarige Huub Thoonen uit Boxmeer. De oprichter en voorman van de vogelwerkgroep zit al dertig jaar ‘in het vak’, zoals hij het zelf zegt. “Wij zijn blij met de medewerking van TenneT. Ben Janse en zijn twee collega’s hebben grandioos werk geleverd.”

Slechtvalk
De slechtvalk trok al vroeg de aandacht van Huub Thoonen, een man die van kindsaf aan belangstelling heeft voor roofvogels. Met vooruitziende blik hing hij al in 1999 een slechtvalkkast op in een kaal industriegebouw. “Dat is geen sinecure om een kast van 50 kilo op 45 meter hoogte te plaatsen. Maar we hebben het voor elkaar gekregen”, legt Thoonen uit. Het was een succes, want in 2009 vlogen drie jongen uit. “En dat lukt tot op heden ieder broedseizoen.” Inmiddels heeft de vogelwerkgroep her en der in de regio tien slechtvalkkasten geplaatst.

Informatie
Aangevoerd door Huub Thoonen manifesteert de vogelwerkgroep zich als een gedreven groep vogelaars. De werkgroep, die veertien vrijwilligers telt, beheert in de regio meer dan 300 nestkasten voor de steenuil, bosuil, kerkuil, torenvalk en slechtvalk. De kasten worden door de leden zelf gebouwd en zijn - met uitzondering van de slechtvalkkast in de hoogspanningsmast - door hen zelf geplaatst. Ook het onderhoud van kasten waarin is gebroed (in het najaar), nemen ze voor hun rekening. “Verder houden we de broedgegevens bij. Daarvoor bezoeken we elke kast drie keer per jaar. En bij kasten waar nog geen broedsucces is, komen we twee keer per jaar.”
Wat Huub betreft kan de werkgroep nog wel een paar leden extra gebruiken. Belangstellenden hiervoor of voor de gratis nieuwsbrief van de Vogelwerkgroep Boxmeer en Omstreken bellen met Huub Thoonen: (0485) 57 72 37 (na 18.00 uur).
Meer berichten