Afbeelding

Weijertheater Boxmeer moet zich bewijzen

Kunst en cultuur 132 keer gelezen
BOXMEER - Even waanden de tientallen aanwezigen in het gemeentehuis in Boxmeer zich op de tribune van het Weijertheater. Cabaretier Mark van de Veerdonk, verkleed als rechter, stak op humorvolle wijze maar met een serieuze ondertoon een betoog af tegen het Boxmeerse college. Daarnaast overhandigde een actiegroep een petitie met 2.229 handtekeningen waarin de gemeente wordt opgeroepen om de theateractiviteiten in De Weijer te behouden.

[image=203032]

'Apatisch'. Zo noemde Van de Veerdonk afgelopen donderdag het besluit van het Boxmeerse college om de subsidie aan het Weijertheater te stoppen. “Sluiting voelt als het niet doorgaan van de Metworstrennen. Cultuur mag wat kosten: gooi het niet weg!” Voorafgaand aan zijn eigen show in het Weijertheater vulde Sjaak Bral aan: “Zonder Weijertheater is er ook geen Carré. Dit soort theaters zijn ideaal voor try-outs. Alle grote namen in Nederland hebben hier gestaan. Kleine plaatsen zorgen ervoor dat er grootse dingen kunnen gebeuren.”

Moeite
Afgaande op het applaus van de tientallen aanwezigen en de warme woorden van Van der Veerdonk (zie ook zijn column op pagina 25 van De Maas Driehoek van dinsdag 7 februari, red.) en diens evenknie Bral, kan worden verondersteld dat de steun voor behoud van de ‘theatersubsidie’ groot is. Tegenover alle steunbetuigingen valt echter ook een andere ‘waarheid’ te noteren. Slechts tientallen sympathisanten hadden zich de moeite getroost om ter plekke hun onvrede kenbaar te maken, terwijl de actiegroep in enkele weken ‘slechts’ tweeduizend handtekeningen wist te verzamelen. Dat is ruwweg één op de vijftien inwoners van de gemeente Boxmeer. Evenmin hebben de afgelopen maanden acties of benefietvoorstellingen plaatsgevonden om extra fondsen te werven om de gaten in de begroting te dichten.
Ter illustratie: toen in 2009 per referendum gestemd moest worden over de verhuizing van de Cuijkse schouwburg naar de Homburg Campus, was de opkomst in Cuijk ruim 43%. Dit referendum kwam tot stand na vele (protest)acties van de oppositiepartijen in de gemeenteraad.

Gesteund
Sympathisanten van het Weijertheater kunnen in het debat over de subsidie voor het theater echter óók wijzen naar Cuijk. Daar gaat jaarlijks ruim een half miljoen euro aan subsidie naar de schouwburg. Dit wordt medegefinancierd door de helft van de OZB-verhoging beschikbaar te stellen aan de schouwburg. In Cuijk klinkt nauwelijks een wanklank over deze subsidie of de verbouwing van diezelfde schouwburg. Wethouder Van Veen (Cuijk) refereerde rondom de besluitvorming al ‘over de belangrijke bijdrage die de schouwburg levert aan de leefbaarheid en uitstraling van de gemeente Cuijk’.
En exact dat punt was één van de argumenten die Riet van Lith (Meander) bezigde tijdens haar spreektijd tijdens de raadsvergadering. “Een station, een ziekenhuis en een aantrekkelijk winkelcentrum; maar wat heb je daar aan als je geen cultuur hebt?”, zinspeelde Van Lith op het verlies aan leefbaarheid voor Boxmeer. “Dan is het sociaal-cultureel afbraakbeleid van dit college compleet”, liet fractievoorzitter Maarten Wiggers de Vries van PK Boxmeer vorige week al weten.
Er gloort echter hoop voor het Weijertheater. In een reactie op de woorden van Van Lith antwoordde burgmeester Van Soest: “Uw woorden zijn niet op rotsige bodem gevallen. Misschien moeten we een gezamenlijke oplossing zoeken.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant