Afbeelding

Eigentijdse klucht en ruimteavontuur

Kunst en cultuur 39 keer gelezen
OPLOO - Wagenspeelgroep Karrespel uit Oploo heeft twee nieuwe stukken op het repertoire gezet. Het eerste is een eigentijdse versie van de middeleeuwse klucht ‘Windbuil en Platzak’, het tweede nieuwe spel is het futuristische ruimteavontuur ‘Verdwaald op Orion IV’.
Nadat eerder de bekende toneelschrijvers Jan Naaijkens en Kees Spierings een eigen draai aan ‘Windbuil en Platzak’ hadden gegeven, heeft de Oploose wagenspeelgroep er nog een schepje bovenop gedaan. Het heeft een klucht opgeleverd waar de kijker letterlijk en figuurlijk van kan smikkelen en smullen. Ook is het een interessante confrontatie tussen twee culturen.
Centraal op de platte kar treft de toeschouwer de eenvoudige slagerij van het Turkse echtpaar Ali en Karima. Daaromheen zwerven Windbuil en Platzak, twee hongerige bedelaars, die van alles van plan zijn, maar weinig goeds. Als plots een shoarmaschotel ontvreemd blijkt te zijn bij de Turkse slager, is het spreekwoordelijke spel op de wagen.

Ruimtereis
‘Verdwaald op Orion IV’ is een futuristisch ruimtevaartstuk voor kinderen tot 10 jaar. Het is geschreven door Henny Lenkens, lid van het mobiele toneelgezelschap uit Oploo.
Flapoor en Langneus wonen op de aarde, net als professor Kosmos en andere wereldburgers. De professor denkt dat er in het heelal vast wel een planeet is die veel op de aarde lijkt. Orion IV is zo’n verre planeet.

[image=203970]

Professor Kosmos voelt zich te oud om een verre ruimtereis te maken en Flapoor en Langneus hebben nog geen Ruimtediploma. Op een dag kan Langneus zijn nieuwsgierigheid echter niet meer bedwingen. Hij wil weten of er buitenaards leven is, hoe deze wezens er uitzien en of ze kunnen praten. Ondanks waarschuwingen van Flapoor stapt Langneus brutaal in de ‘Verplaatser’ en daar vliegt hij het heelal in, dwars door het Zwarte Gat naar Orion IV. Maar juist in het zwarte gat huist de beruchte Ruimtepiraat. Hoe kan Langneus hem ontlopen en wat staat hem tijdens zijn hachelijke avontuur nog meer te wachten?
Voor reserveringen of meer informatie zie www.karrespel.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant