Afbeelding

Werkzaamheden Groespeel in volle gang

Algemeen 39 keer gelezen
MILL - Waterschap Aa en Maas, de gemeente Mill- St. Hubert en hun partners werken hard aan de realisatie van het gebiedsprogramma Groespeel. Doel: het versterken van het bijzondere landschappelijke karakter van het gebied. Landbouw, water, natuur en cultuurhistorie gaan hand in hand en krijgen een belangrijke impuls. Zo ontstaat een duurzame leefomgeving voor plant, dier en voor inwoners en bezoekers.

[image=208800]

Het landschap tussen het dorp Mill en het uitgestrekte landbouwgebied van de Peel, met het bijbehorende beekdal van de Groote Beek en het Peelkanaal wordt fraaier.

Ecologie
Op dit moment werkt waterschap Aa en Maas aan een natte natuurstrook: de ecologische verbindingszone langs de Groote Beek en het Peelkanaal. Deze natuurstrook verbindt de in 2007 gerealiseerde EVZ Peelkanaalzone, dat ten noorden van Fitland ligt, met de Molenheide. Doel is om in de toekomst het beekdal van de Lage Raam, via het Peelkanaal en de Groespeel te verbinden met het Sint Anthonisbos.
De natuurvriendelijke oevers, de laagtes en de poelen in het dorpslandschap zijn inmiddels gerealiseerd. De drie vispassages in het Peelkanaal zijn al aangelegd waardoor vissen de stuwen kunnen passeren. Momenteel worden werkzaamheden uitgevoerd aan de Groote Beek. Deze gaat meanderen (kronkelen) en er worden ook hier laagtes en amfibieënpoelen aangelegd. Zoogdieren, amfibieën, struweelvogels en diverse plantensoorten krijgen hierdoor meer leefruimte.

Cultuurhistorie
Inmiddels is de defensiewal langs het Peelkanaal grotendeels hersteld. Binnenkort wordt begonnen aan het opknappen van het fietspad langs het Peelkanaal vanaf de Langenboomseweg tot aan de Koestraat. De brug over het Peelkanaal is inmiddels geplaatst. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan het in oorspronkelijke staat herstellen van de asperge stelling met de bijbehorende brug. De aanplant van bomen en struiken gebeurt wanneer de meeste werkzaamheden zo goed als klaar zijn. De verwachting is dat in mei de uitvoeringswerkzaamheden kunnen worden afgerond.

Preview
Om het bovengenoemde met u in het gebied te kunnen bekijken wordt er in het voorjaar een wandeling georganiseerd. Tijdens deze wandeling geven de betrokken organisaties uitleg en kunt u de eerste resultaten bekijken. Iedereen is van harte welkom! Het tijdstip van deze wandeling zal nog worden aangekondigd.

Samenwerking
Het gebiedsprogramma Groespeel is tot uitvoering gekomen door intensieve samenwerking tussen waterschap Aa en Maas, gemeente Mill en Sint Hubert, Dienst Landelijk Gebied, provincie Noord Brabant en het samenwerkingverband Mill en Sint Hubert. Dit samenwerkingsverband bestaat uit vertegenwoordigers van ZLTO, Stichting Sporen van de Oorlog, Myllesheem, Milieuvereniging Land van Cuijk, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De werkzaamheden worden door aannemingsbedrijf F.A. Pennings uit Rosmalen uitgevoerd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant