Afbeelding

Officiële opening Liberation Route Brabant

Algemeen 22 keer gelezen
OVERLOON - Commissaris van de Koningin Wim van de Donk heeft vanmiddag in het Liberty Park in Overloon officieel de Liberation Route Brabant geopend. Daarmee gaf Van de Donk tevens het startschot voor de activiteiten die horen bij de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Breda. De Liberation Route is een tocht langs verschillende plekken in Brabant die de geallieerden aandeden tijdens hun 'bevrijdingstocht'.

[image=193125]

"Vrijheid vindt haar wortels in 2000 jaar geschiedenis, maar het begrip 'vrijheid' zoals wij het kennen, is een relatief jong begrip", speechte Van de Donk. "De Tweede Wereldoorlog is nog niet zo heel lang geleden en Europa is nog jong. Doen alsof oorlogen in Europa door de vorming van de Europese Unie zijn uitgebannen, zou hooghartig zijn. Vrijheid is een werkwoord. Er moet altijd aan gewerkt worden en door herinneringen op te halen, blijven mensen herinnerd worden aan wat het belang van vrijheid is. Niet alleen om te herdenken, maar ook om er inspiratie uit te putten. De Liberation Route maakt de bevrijding van Brabant tastbaar voor heel Brabant en voelbaar voor alle Brabanders."

Liberation Route
Op een groot aantal plaatsen in Brabant (en Gelderland) staan zogeheten veldkeien. Met behulp van een mobiele telefoon, smartphone (QR-code) of mp3-speler is op die plaatsen te beluisteren wat zich tijdens de bevrijding op die plek heeft afgespeeld. Ook is er een speciale iPhone-app en kunnen de verhalen via de website worden gedownload en op de mp3 of telefoon worden gezet.
In de provincie Brabant gaat het in totaal om 26 veldkeien met een informatiepaneel, waaronder drie in de buurt van Overloon en één in Grave. Ook in de gemeenten Uden, Veghel, Schijndel, Oss, Landerd en Son en Breugel bevinden zich dergelijke luisterkeien. Als onderdeel van de Liberation Route Arnhem-Nijmegen bevinden zich ook keien in de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar.
Meer informatie en een overzichtskaart van alle luisterplekken in Brabant en Gelderland: www.liberationroute.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant