Afbeelding

'Niet alle kerken in Cuijk e.o. blijven open'

Religie 30 keer gelezen
CUIJK - In het kader van het beleidsplan 'Groeien in geloof. Geloven in groei' werken de Rooms-Katholieke parochiebesturen in Cuijk en omgeving aan één nieuwe parochie. “Er gaan steeds minder mensen naar de kerk en er zijn minder pastoors, waardoor samenvoeging de enige manier voorwaarts is”, stelt woordvoerder Frans van den Bogaard namens de stuurgroep die operereert namens de zes parochiebesturen in Cuijk (2), Beers, Vianen, Katwijk en Sint Agatha.

[image=209259]

Met de samenvoeging haken de parochies in op de ‘actuele situatie’. “We hebben nu eenmaal te maken met minder kerkgangers en een teruggang van beschikbare pastoors”, weet Van den Bogaard. “In de toekomst zullen niet in alle kerken elk weekend op zaterdag en zondag eucharistievieringen zijn. De voorganger in Sint Agatha rijdt na zijn mis in de kloosterkerk meteen door naar Cuijk-Noord. Het bisdom heeft in september een presentatie gehouden en de boodschap van de econoom loog er niet om.”

Centralisatie
“De parochies hebben geen financiële problemen, maar om te voorkomen dat we niet alsnog in financiële nood te komen, moet er nu actie ondernomen worden.” Centralisatie van het bestuur en pastoraal personeel is het voornaamste gevolg van de samenvoeging. “Dat scheelt mankracht en het verlicht de druk op vrijwilligers en bestuursleden. Ook andere problemen waar de kerk mee te maken heeft (personeel, materiaal, huisvesting et cetera), kunnen na de fusie met één beleid worden aangepakt.”

Keerzijde
De formatie van een nieuwe parochie, waarvan de naam nog niet bekend is, kent ook een keerzijde. “Niet alle kerken zullen openblijven”, neemt Van den Bogaard alvast een voorschot op het advies dat na de zomer zal worden uitgebracht aan het bisdom in ‘s-Hertogenbosch. “In het verleden was er sprake van dat de kerk in Cuijk-Noord door de gemeente gekocht zou worden en samen met Mooiland Maasland zou worden verbouwd. Door de crisis is dat plan nu van de baan. Maar gezien de teruglopende aantallen van kerkgangers is nu eenmaal niet reëel om te denken dat alle kerken open kunnen blijven. Maar voor alle parochies staat vast dat de Martinuskerk in Cuijk de hoofdkerk moet worden. Dat zullen we ook gaan adviseren aan het bisdom.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant