Afbeelding

Interview nieuwe burgemeester Mook

Politiek 47 keer gelezen
MOOK EN MIDDELAAR - Tielenaar Willem Gradisen is de kandidaat voor de burgemeesterspost in de gemeente Mook en Middelaar. Als de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanbeveling van de gemeenteraad overneemt, kan hij medio mei geïnstalleerd worden. De huidige waarnemer in de Zuid-Hollandse gemeente Liesveld is klaar voor de volgende stap in zijn bestuurlijke carrière. "Ik kijk uit naar mijn installatie".

Willem Gradisen is 57 jaar en geboren en getogen in Tiel. Hij was in zijn woonplaats vier jaar gemeenteraadslid namen PvdA voordat hij in 1994 wethouder werd. In de periode tot 2009 was hij lid van het college. Als locoburgemeester maakte hij tijdens het hoogwater in 1995 de evacuatie in het Rivierenland van zeer nabij mee.

Hoe zijn de afgelopen dagen verlopen?
"Het zijn hectische dagen geweest. Door social media is het nieuws van mijn kandidatuur snel rond gegaan. Het heeft me moeite gekost de raads- en collegeleden in Liesveld te informeren voordat het bericht via de media verspreid werd, maar het is me gelukt.”

Wie is Willem Gradisen?
“Ik ben een bestuurlijk ervaren persoon, die hart en ziel verpand heeft aan lokaal politiek bestuur. Ik werk graag met mensen. Mijn sterke punten zijn de contactuele eigenschappen. Het burgemeesterschap is een prachtig ambt en in die functie wil ik me graag onderdompelen in Mook en Middelaar.”

[image=209641]

Wat zijn uw eerste indrukken van Mook en Middelaar?
“Dit is een mooie gemeente met landschappelijk rijke variaties. De ligging is heel bijzonder. Het ligt in het puntje Limburg. Brabant, Gelderland en Duitsland zijn zeer dichtbij. Nadat ik solliciteerde heb ik her en der geprobeerd sfeer te proeven. Die indrukken waren ook goed. Bovendien studeerden mijn kinderen in Nijmegen.”

Hoe zijn de bestuurlijke indrukken?
"De herindelingskwestie heeft stevige wissel op de hele organisatie getrokken. Interims kwamen en gingen en dat kwam de rust niet ten goede. Het is zaak dat die terugkeert. Ik ben blij dat de gemeenteraad unaniem heeft besloten over de profielschets en ook eensgezind was over mijn voordracht. Ik zie dat als een fundament. Opvattingen mogen verschillen. Je mag opvattingen dom vinden, maar personen niet.”

Kan deze gemeente zelfstandig blijven?
"Daar ga ik wel vanuit, als is het natuurlijk wel dat de politiek daarover beslist en niet de burgemeester. Mijn rol is verbindend en faciliterend, Bovendien deel ik de mening van de gouverneur die hier onlangs vertelde dat samenwerkingsverbanden in alle windrichtingen mogelijk zijn. Je moet je daarbij afvragen welke taak is gebaat bij welke schaal. De ligging van Mook en Middelaar leent zich daar uitstekend voor."

Kunt u wachten op uw installatie?
"Nee, eerlijk gezegd niet. Ik wil hier aan de slag maar niet voordat ik in Liesveld goed afscheid genomen heb. Deze gemeente zit in een herindelingsproces met twee andere buurgemeenten. De toekomst van de burgers daar gaat me na aan het hart want ik ben nu eenmaal geen voorbijganger.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant