Afbeelding

Nieuwe biologische witlofkwekerij in Haps

Zakelijk 72 keer gelezen
HAPS – Veel passanten op de weg tussen de A73 en de Middenpeelweg, maar ongetwijfeld ook inwoners van Haps, hebben zich de afgelopen maanden afgevraagd wat er gaat gebeuren in de grote grijze hal die even buiten de kern van Haps uit de grond is gestampt.

Geheimzinnig hoeft er niet over te worden gedaan, want hier komt een modern en vooral ook innovatief biologisch groentenproductie- en verwerkingsbedrijf. “Wij produceren witlof en maken het product winkelklaar. Daarnaast verpakken we sperziebonen voor onze afnemers”, vertelt ondernemer Gert-Jan van Raaij tijdens een rondgang over het bedrijfscomplex.

[image=210562]

Verhuizing
Gert-Jan van Raaij (42), die de derde generatie van het in witlof gespecialiseerde familiebedrijf vertegenwoordigt, komt naar Haps omdat zijn bedrijf in Nijmegen het veld moet ruimen voor de nieuwe Waalbrug. Twee jaar geleden volgde de aankoop van de grond voor het miljoenenproject. “We hebben wel tien locaties bekeken en deze beviel het beste vanwege de goede ontsluiting naar de snelweg. Het past hier ook goed omdat de gemeente het gebied rondom heel groen wil inrichten.”
De uitkoop biedt hem wel de kans om zijn kleinschalige bedrijf bij Nijmegen (2 medewerkers en losse krachten) op te schalen een middelgroot biologisch bedrijf met straks 10 tot 15 vaste krachten.

Compartimentering
De reusachtige hal (50 x 80m, nokhoogte 12m) wordt verdeeld in twintig productie, opslag- en werkruimten. Er komt een speciaal compartiment met negen moderne kweekcellen (elk 12 lagen) voor de productie van witlof. “Wij telen de kroppen biologisch zonder toevoegingen in het kweekwater.” Het water wordt gerecirculeerd en dat past in de energiezuinige bedrijfsvoering.
De groeisnelheid van witlof (gemiddeld 21 dagen) kan via de temperatuur van het water en de lucht worden afgeremd of versneld.” De kwekerij heeft een capaciteit van 10 tot 15 ton verse kroppen per week. “Onze piek ligt in de periode vanaf oktober tot en met maart, in de zomer nemen we gas terug.”
Ook komen er vijf vriescellen, waarin de witlofwortels een jaar worden opgeslagen. “Nadat ze een keer zijn gebruikt, voeren we deze af. Het is gewild als coproduct voor rundvee.” De warmte die vrijkomt van de koelmachines, wordt hergebruikt in de teeltcellen.
Samen met een constructeur heeft Gert-Jan een eigen semi-geautomatiseerd verwerkingssysteem ontwikkeld. “Het zware werk (kisten stapelen en verplaatsen) gebeurt door robots, het snijden, sorteren en verpakken is handwerk. We hebben er veel vertrouwen in, maar we moeten afwachten of het allemaal gaat draaien”. Hij wijst op de plezierige omgeving voor zijn toekomstige medewerkers. “We hebben vloerverwarming- en koeling. Zowel in de zomer als de winter is het klimaat hier aangenaam.”

Zonnepanelen
De hal heeft een grijze en moderne uitstraling, die goed in de smaak valt. “Ook bij de gemeente werd deze kleur meteen goedgekeurd.” Uit esthetisch oogpunt is ervoor gekozen het dak in twee delen te maken. De positie (zuiden) en hellingshoek zijn zo, dat er 2000 m2 zonnepanelen kunnen komen. “Die stap zetten we pas als het financieel uit kan”, vertelt Gert-Jan. Dat geldt evenzeer voor de aanschaf van een minivergister, om energie te halen uit restproducten. Buiten de hal ligt een vijver met rietveld, dat wordt gebruikt om het afvalwater van de kwekerij te reinigen.

Afzetmarkt
Witlofkwekerij Van Raaij heeft een aantal vaste afnemers, waarbij de Belgische supermarktketen Delhaize de grootste is. Ook groothandels en exporteurs behoren tot de klantenkring. “In onze nieuwe verwerkingsafdeling kunnen we de kroppen witlof in diverse sorteringen en verpakkingen transportklaar maken.”
In juni-juli hoopt Gert-Jan met de productie te kunnen starten. “Het is mijn bedoeling het personeelsbestand dan op sterkte te hebben. Dus moeten we binnenkort nieuwe mensen binnen halen.” Voor een open dag rond de start vindt hij het te vroeg. “Eerst moet alles probleemloos draaien. Ik denk dat we dan wel een jaar verder zijn.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant