Afbeelding

Mill: Overdracht RMB kostenneutraal

Politiek 5 keer gelezen
MILL – De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert zoekt naar harde garanties dat de samenvoeging van het Regionaal Milieubedrijf (RMB) en de evenknie in de regio Den Bosch geen extra kosten voor Mill met zich meebrengt. Een voorwaarde is dat de overdracht kostenneutraal moet zijn.

Dat bleek donderdag, toen de gemeenteraad zich unaniem achter het college schaarde om niet in te stemmen met de kadernota 2013-2016 van het RMB, gezien de risico’s en onduidelijke consequenties hiervan. Ook wil de Millse raad eerst een invulling van de gevraagde bezuinigingsdoelstelling van het RMB (0-lijn en 2,5% per jaar), zowel in de huidige als toekomstige vorm binnen de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s).

[image=211065]

Risico’s
RMB wordt onderdeel van de nieuwe RUD’s. “De financiële en personele invulling is niet duidelijk. Daar kleven risico’s aan. Het lijkt dat de belangen van burgers ondergeschikt zijn gemaakt aan de bestuurlijke en politieke belangen”, zei een bezorgde CDA-fractieleider Carel van Genugten, die schermde met een motie. Hij vroeg zich af of – afhankelijk van de omvang van de afname van diensten bij het RMB – elke gemeente met een eigen prijskaartje te maken krijgt.

“Met de hete adem van de staatsecretaris in de nek”, zoals wethouder Jos van den Boogaart het verwoorde, worden het RMB (werkt voor 13 gemeenten) en de dienst van de gemeente Den Bosch (7 gemeenten) samengevoegd. Er komen twee uitvoeringsstations: Cuijk en Den Bosch. Tevens draagt de provincie het takenpakket VHT (Vergunningverlening, Toezicht en Handhavingsstrategie, red.) over naar de nieuwe RMB. Dit zou om minimaal 40 fte’s gaan. Wat het effect is van de mogelijke komst van deze medewerkers is voor de huisvesting, is nog onduidelijk.

“Boven de twee RUD’s komt een paraplu te hangen met een eenhoofdige leiding. “Dat heeft de staatssecretaris geëist”, sprak Van den Boogaart. Wat betreft de overdracht bekende de wethouder dat “er sprake is van gedwongen winkelnering”, met de verplichte overdracht van personeel van de provincie. “Ook is in de nieuwe constructie elk van de twintig gemeente verplicht de basiszaken onder te brengen bij de RUD’s.”

Er is nog geen kostenoverzicht per gemeente omdat een uitwerking op detail nog niet is gemaakt. “Voor Mill, een grootafnemer van diensten bij de RMB, is de situatie redelijk overzichtelijk. Voor andere gemeenten kan het heel anders liggen.” De wethouder verzekerde met klem dat voor Mill kostenneutraliteit het uitgangspunt is. Wel erkende hij dat het nog niet gelukt is de uurtarieven (Den Bosch is duurder dan Cuijk, red.) op één niveau te brengen. “Het tarief van Den Bosch is onder druk van de omliggende gemeenten naar beneden gebracht, maar er zit nog een verschil in.”

De betrokken partijen (20 gemeenten, provincie en twee waterschappen) hadden juist donderdag vastgesteld dat de stukken voor de samenvoeging gereed waren om naar de gemeenten te sturen. “Wat dat betreft zal het nu allemaal inzichtelijk worden.” Uit de stukken blijkt volgens Van den Boogaart ook dat er voldoende garanties en onderbouwingen onder liggen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan enkele gemeenten, die zich sceptisch hadden opgesteld over de samenvoeging. De toelichting van de wethouder schonk CDA-leider Van Genugten voldoende vertrouwen om zijn motie niet in stemming te laten brengen. De gemeenteraad stemde unaniem in met het collegevoorstel.

Indien alle partijen akkoord zijn met de samenvoeging, zal elke gemeente een afzonderlijke dienstverleningsovereenkomst sluiten met de uitvoeringsorganisatie. Per 1 januari 2013 moet het nieuwe orgaan operationeel zijn. Een datum die volgens de provincie onder druk staat, omdat het RUD-proces wordt doorkruist door vertragende landelijke ontwikkelingen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant