Afbeelding

Burgemeester De Loo zegt Gennep vaarwel

Politiek 33 keer gelezen
GENNEP - Burgemeester Marlies de Loo neemt per 1 juni afscheid van de gemeente Gennep, waar zij vanaf 1997 de eerste burger was. Vrijdag 11 mei neemt zij, met weemoed, afscheid van de gemeente die een stuk van haar leven is geworden.

[image=213267]

“Ik vind het moeilijk om dit werk en deze gemeente los te laten. Het voelt als toen mijn jongste dochter het huis uitging. Je weet dat het goed is, maar toch doet het je pijn”, zegt de 65-jarige burgemeester.

Uitdaging
Hoewel de voormalige wethouder uit de gemeente Venray in 1997 volgens de toen geldende criteria niet voor een burgemeesterspost in Gennep in aanmerking kwam, slaagde zij erin, in het Niersstadje aangesteld te worden. “Ik heb de toenmalige commissaris van de Koningin ervan overtuigd dat Gennep een gemeente was die beter bij me paste dan een andere kleine gemeente.” Marlies de Loo zag in Gennep uitdagingen. “Ik kende de gemeente uit mijn studietijd in Nijmegen. Bovendien kende ik Gennep vanuit mijn werk als wethouder in Venray. Daardoor wist ik dat er op Ruimtelijke Ordeningsgebied doorgepakt kon worden terwijl de gemeente er financieel goed voorstond. Ik vond dat er voldoende bouwstenen waren.”

Ambities
Vanaf haar installatie maakte Marlies de Loo zich sterk om Gennep op de kaart te zetten. Binnen de gemeentegrenzen werden plannen (Kansen voor Gennep) geconcretiseerd. De woningbouw kreeg een forse impuls en het centrum onderging een verbetering. “Ook hebben we op industrieel gebied aan de weg getimmerd. Kijk naar bedrijventerrein De Grens en straks komt De Brem.” De scheidende burgemeester betreurt het nog altijd dat anderhalf jaar geleden na het afhaken van een van de deelnemende bedrijven de stekker uit het project het Regionale Overslag Centrum (ROC) in Heijen getrokken werd. “Als ik dan een dieptepunt mag noemen, dan is dat er een. Een gemiste kans want er lag zes miljoen rijkssubsidie klaar, die nu in de haven in Wanssum gestoken wordt.” Ook de ambtelijke organisatie onderging onder het bewind van De Loo een verbetering. “Door de herstructurering werd de organisatie compacter en daardoor professioneler en efficiënter”, zegt de burgemeester.

Herindeling
Het afketsen van de herindeling met Bergen en Mook en Middelaar vindt de burgemeester doodzonde. “Zeker als je ziet dat andere samenwerkingspartners in de regio wel heringedeeld zijn.” De Loo vindt dat de overheid blaam treft. “Herindeling is geen burgerdiscussie maar dat heeft Den Haag er wel van gemaakt. Bestuurders moeten hierin voorop gaan. De politiek, met name sommige fracties in de Tweede Kamer, heeft niet durven doorpakken. Daar hebben ze de Kop van Noord-Limburg een hele slechte dienst mee bewezen.” Het rapport Houben is volgens Marlies de Loo een opmaat voor herindeling in de toekomst. “Ja, die komt er zeker. Ik denk zelfs binnen een jaar of zes.”
Afsluitend zegt de burgemeester: “Ik wil de burgers van Gennep bedanken dat ik 15 jaar constructief aan Gennep heb mogen werken, samen met mensen.”

Afscheid
Op vrijdagochtend 11 mei nemen diverse maatschappelijke organisaties uit de lokale samenleving op eigen wijze afscheid van burgemeester Marlies de Loo. Van 14.00 tot 16.00 uur is er een feestelijke bijeenkomst voor genodigden. Aansluitend, van 16.30 tot 19.30 uur, is iedereen die persoonlijk afscheid wil nemen van de burgemeester welkom op de afscheidsreceptie, op Landgoed Roepaen in Ottersum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant